`Toch vluchtelingen in Steffenberg in Vught'

Het voormalige blindeninstituut De Steffenberg in Vught is beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen uit Kosovo. Dit heeft het bestuur van de stichting Elzenroode, die vorig jaar het pand kocht om te voorkomen dat er asielzoekers in geplaatst werden, unaniem besloten.

Volgens een woordvoerder van de stichting is het idee al voor Pasen besproken. ,,In Kosovo is heel veel ellende. Dit zijn mensen die hun land worden uitgejaagd en opgevangen moeten worden.''

De stichting heeft Justitie enkele weken geleden al aangeboden het leegstaande gebouw beschikbaar te stellen aan gevluchte Kosovaren. Ook de burgemeester van Vught is op de hoogte gesteld. Het is nog onbekend hoeveel Kosovaren er wanneer in De Steffenberg zullen worden opgevangen. Volgens de stichting zijn daarover nu gesprekken gaande. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) ontkent ,,tot op heden iets formeels te hebben gehoord over een aanbod''.

De Steffenberg kwam in het nieuws toen bekend werd dat een groepje welgestelde Vughtenaren het gebouw voor 3,7 miljoen gulden had gekocht. Ze voorkwamen daarmee dat het gebouw door het COA zou worden gehuurd om er 320 asielzoekers in te huisvesten. De gemeente liet onderzoeken of het pand wellicht gevorderd zou kunnen worden, maar dat bleek niet het geval te zijn.

De stichting was eerder van plan op het terrein van De Steffenberg villa's te bouwen.