THEATER

Adel Blank

Door Alex van Warmerdam geschreven en geregisseerde absurde komedie, waarin tot op het bot verziekte familieverhoudingen op meedogenloze wijze uitmonden in dood en verderf. Adembenemend precies gespeeld door ijzersterke acteurs van De Trust: alleen al de scène rondom het gebruik van een dienstbodebelletje rechtvaardigt een gang naar het theater. 30 april, 1, 2 mei Den Bosch Theater Bis, 4-8 mei Leiden Lak Theater.

Tintelfris

Naar Andy Warhol, volgens een idee en regie van Nelly Droog. Absurd-spirituele lunchpauzevoorstelling door Joep Onderdelinden en Lieneke Le Roux over de fatale aantrekkingskracht van alledaagse gebruiksvoorwerpen als een stofzuiger en het duizenddingendoekje. T/m 9 mei Amsterdam Theater Bellevue.

De Woudduivel

Vroege en minder geslaagd geachte versie van Tsjechovs Oom Wanja door het Onafhankelijk Toneel, in de regie van Mirjam Koen. De reputatie van het stuk wordt doeltreffend gelogenstraft met deze hilarische en vindingrijke enscenering, waarin berkenhout domineert. Het geweldige spel zet de bekende landadellijke zielepoten op niet eerder vertoonde wijze te kijk. Grappige treurigheid bewerkstelligen is het moeilijkste dat er is, maar OT lukt het. 5, 6 mei Rotterdam OT-theater.

Mussen en Zwanen II

Virtuoze relatiekomedie van Haye van der Heyden: vier acteurs in cabareteske scènes over liefde en lusteloosheid. 1 mei Den Haag Diligentia, 5 mei Bussum `t Spant, 6 mei Zoetermeer Stadstheater.

Anna Karenina

Toneelbewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar van Leo Tolstojs beroemde roman. Zeker gezien de lijvigheid ervan, is de enscenering van Guy Cassiers wonderlijk compleet en genuanceerd. Het origineel evenaren in grootsheid doet de voorstelling niet, maar dat is misschien wel te veel gevraagd. 1 t/m 6 mei Rotterdam RO Theater.

Female Factory

Multiculturele fees met dertien zangeressen uit alle windstreken, aangevoerd door Leoni Jansen en Adelheid Roosen, en een funky tienmansorkest. 6 mei Schouwburg Leiden.

En verder

Theatertournee 1999 Liesbeth List zingt, met vijf popbegeleiders, nieuw repertoire en oude nummers (Brel, Shaffy) die weer als nieuw klinken. 1 mei Roosendaal De Kring; Hype Voortdurend verrassend parodieëncabaret door de Vliegende Panters, die elk genre lijken te beheersen en al die genres kunnen laten ontsporen. 1 mei Noordwijk Het Kruispunt, 6 mei Nijmegen Stadsschouwburg.