Sopraan Maria Stader overleden

De Zwitserse sopraan Maria Stader is in de nacht van dinsdag op woensdag op 88-jarige leeftijd overleden in Zürich. Maria Stader was in de jaren '40 tot en met '60 wereldberoemd als vertolkster van Bachcantates en Mozartaria's. Ze had een kristalheldere, zuivere stem en een perfecte techniek, waarmee ze parelende coloraturen realiseerde. Wel constateerden muziekcritici soms een gebrek aan gevoel, temperament en dramatische interpretatie. Ze zong dan ook alleen tijdens concerten en niet in operavoorstellingen.

Maria Stader werd in Hongarije geboren en kwam na de Eerste Wereldoorlog op negenjarige leeftijd als weeskind naar Zwitserland, waar ze door een familie werd gedopteerd. Ze kreeg o.a. les van Ilona Durigo en in 1939 won ze het concours van Genève. Na de Tweede Wereldoorlog verwierf ze snel internationale faam en trad ze onder andere op in Salzburg, de Verenigde Staten en ook in ons land. In 1969 besloot ze haar carrièrre, vijf jaar te laat, zoals ze zelf achteraf zei.