Selectie: Televisie

Netwerk. Met aandacht voor een 74-jarige vrouw en een 34-jarige filmmaker in Belgrado die via e-mail hun persoonlijke analyses en beslommeringen over de oorlog doorgeven. Ned.1, 20.30-21.04u.

Nova. Ontwikkelingen aan het diplomatieke front in de Kosovo-crisis. Ned.3, 22.34-23.03u.

Koninginnedag. Rechtstreeks verslag van het bezoek dat koningin Beatrix en prins Claus brengen aan de gemeenten Houten en Utrecht. Tevens een reportage over 50 jaar Koninginnedag met om circa 11.30 het NOS-Journaal. Morgen, Ned.2, 9.30-13.05u.

DOCUMENTAIRES

Ja natuurlijk: Wild relations. Zie TV-vooraf. Ned.1, 18.57-19.29u.

Abenteuer Zoo: Ein Wald voller Affen. Serie over dieren in de dierentuin. Vanavond over de meer dan twintig verschillende apensoorten in Apenheul in Apeldoorn. ARD, 20.15-21.00u.

Zembla: De mannen van de Agneskerk. Over het leven van de mannen die na de hongerstaking in de Agneskerk in Den Haag geen verblijfsvergunning kregen en Nederland per 1 maart hadden moeten verlaten. Ned.3, 20.50-21.30u.

Medical detectives: Deadly neighbourhoods. In bepaalde gebieden komen significant meer gevallen van kanker voor dan elders, maar de autoriteiten bagatelliseren de feiten nogal eens. Discovery, 21.00-21.30u.

Supernatural – The unseen powers of animals. Serie over buitengewone zaken in de natuur. Er zijn hagedissen die over water kunnen lopen, vissen die telepathisch met elkaar communiceren en de rode colobusaap kent een natuurlijk middel tegen maagproblemen. BBC1, 21.30-22.00u.

Top gear. In dit automagazine onder meer de veiling van honderden politiewagens. BBC2, 21.30-22.00u.

The planets. Serie over het onderzoek naar ons zonnestelsel met vanavond het begin van onderzoek naar planeten door middel van proeven als mechta, het Russisch woord voor droom. BBC2, 22.00-22.50u.

Unterwegs in Deutschen Slums. In een groeiend aantal grote steden in Duitsland verpauperen sommige wijken zo erg, dat de bewoners ze al aanduiden als getto. ZDF, 23.00-23.45u.

DRAMA

Goede daden. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.20-20.50u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Gesprek met kardinaal Simonis over onder andere het aborteren van verkrachte Kosovaarse vrouwen. Ned.3, 19.24-19.52u.

Jan Publiek. Discussie over het imago van de homo's naar aanleiding van de Roze-zaterdag optocht volgende week in Brussel; zwangerschap voor mannen en of dokters wel altijd de waarheid vertellen. VRT, 20.55-22.05u.

Geel. In deze laatste aflevering een gesprek met dirigent Ton Koopman en schrijfster Kristien Hemmerechts over o.a. passie, overgave en of liefde zo sterk is als de dood. Ned.1, 21.58-22.28u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Lex Harding over zijn directeurschap bij muziekzender TMF waar hij 1 mei mee stopt. Zanger René Froger zingt Crazy way about you. RTL4, 23.15-24.00u.

MUZIEK

Celibidaches Erben. Documentaire over het Rosamunde Kwartet en de invloed van hun leermeester Sergiu Celibidache. ARD, 23.00-23.45u.

FILM

Immortal Beloved (Bernard Rose, 1994, VS). Als thriller opgebouwde film over Beethoven (1770-1827), gespeeld door Gary Oldman, biedt weliswaar een zorgvuldige reconstructie van het begin van de 19de eeuw, maar ademt de graflucht van een mausoleum en vertoont plichtmatige bewondering voor een getergd, als proto-rockster voorgesteld genie. Net5, 20.30-22.40u.

Best Defense. (Willard Huyck, 1984, VS). Eddie Murphy speelt `een strategische gastrol' in deze banale militaire komedie waarin technisch ingenieur Dudley Moore goede sier maakt met de spectaculaire uitvinding van een ander en zich te buiten gaat aan ongewenste intimiteiten op het werk. Ned.1, 23.02-0.32u.

Njevosvrasjtjenjez (Sergej Snjesjkin, 1991, Rusland). Speelfilm over militaire staatsgreep in Sovjet-Unie werd ironisch genoeg tijdens opnamen ingehaald door de werkelijkheid (augustus '91). ZDF, 0.00-2.00u., tweetalig.

. Mystery Train (Jim Jarmusch, 1989, VS). Ingenieus geconstrueerd drieluik kan worden opgevat als laatste deel (na Stranger Than Paradise en Down by Law) van Jarmusch' trilogie over buitenlanders die met verbazing door het mythische Amerika van hun dromen dwalen: een jong Japans stel, een Italiaanse weduwe en een Engelse gastarbeider delen hetzelfde, morsige hotel Memphis, Tennessee. ARD, 0.50-2.35u., ondertiteld.

Hurry Sundown (Otto Preminger, 1967, VS). In het Zuidelijke Georgia gesitueerd, raciaal melodrama grossiert in clichés, verwerpelijke blanken en edele zwarten.

Michael Caine aast onstuitbaar op land. Ook met Jane Fonda. Wordt algemeen beschouwd als een rampzalige film. BBC1, 1.05-3.25u.

Billy Rose's Jumbo (Charles Waters, 1962, VS). Sprankelende musical, gesitueerd in met overname bedreigd circus. Hoofdrol van Doris Day, choreografieën van Busby Berkeley. Tot de liedjes van Richard Rodgers & Lorenz Hart behoren `The Most Beautiful Girl in the World', `My Romance' en `This Can't Be Love'. Morgen, ARD, 10.10-12.00u., nasynch.

Unfaithfully Yours (Howard Zieff, 1983, VS). Remake van gelijknamige Preston Sturges-komedie (1948). Dudley Moore als een dirigent die zijn jonge vrouw Nastassja Kinski van ontrouw verdenkt en een ideale wraakneming beraamt. Die blijkt in de praktijk echter op hilarische wijze te mislukken. Morgen, SBS6, 15.25-16.55u.