Recordbedrag voor foto uit 19de eeuw

Op een fotoveiling in New York is dinsdag 780.000 gulden betaald voor een daguerreotype, het hoogste bedrag dat ooit voor een 19de-eeuwse foto is neergeteld. De foto werd gekocht door Howard Greenberg, een fotoverzamelaar- en handelaar uit New York.

Het grootformaat dubbelportret, Two women posed with a chair, is een foto uit circa 1850 van Southworth (1811-1894) en Hawes (1808-1901). Vanwege de ongedwongenheid en intimiteit van hun beelden wordt het werk van Southworth en Hawes tot het beste uit de vroegste periode van de Amerikaanse fotografie gerekend. Hun portretten, landschappen en stadsgezichten zijn echter zeer zeldzaam; de afgelopen twintig jaar werden er niet meer dan 25 op veilingen aangeboden. Slechts enkele Amerikaanse musea hebben werk van beide fotografen, waaronder het J. Paul Getty Museum in Los Angeles en het Metropolitan Museum of Art in New York, dat met zestig daguerreotypieën de grootste openbare collectie bezit. Het voorgaande recordbedrag voor een daguerreotype, bijna 400.000 gulden, werd in 1995 betaald door het Getty Museum voor een foto uit 1846.

In totaal kwamen in New York 240 daguerreotypieën voor een recordbedrag van ruim 6,6 miljoen gulden onder de hamer. De daguerreoptypieën, het eerste en naar de uitvinder Louis Daguerre vernoemde fotografische procédé uit de geschiedenis, werden tussen 1840 en 1850 in Boston gemaakt door Albert Sands Southworth en Josiah Johnson Hawes. Vorig jaar doken ze op in de kelder van de kort daarvoor overleden Amerikaanse verzamelaar David Feigenbaum (1917-1998), een stralingsdeskundige uit Massachusetts. Feigenbaum beheerde de specialistische fotozaak van zijn vader in Boston, de Tremont Camera Exchange, en heeft destijds vermoedelijk de hele partij in de `print shop' van Southworth opgekocht. Het bestaan van zijn collectie, waaronder zeventig opnamen op het halverwege de 19de eeuw grootst mogelijke formaat van 16 bij 21 centimeter, was tot vorig jaar onbekend bij fotohistorici. Een unieke opname uit 1845 van een wolkenlucht boven Boston leverde 715.000 gulden op.