Politie heeft het druk met stunts op scholen

Het lijkt erop dat de politie er weer een taak bij heeft – het handhaven van de openbare orde na examenstunts. Meerdere ludiek bedoelde acties zijn de afgelopen weken ontaard in vernielingen in en rond schoolgebouwen. Zodra de politie ter plekke verscheen, keerden de stuntende scholieren zich en masse tegen de agenten.

Zo liep gisteren een stunt op het Christelijk Lyceum in Zeist voor de tweede maal binnen een week uit de hand. Examenleerlingen gooiden rookbommen, rauwe eieren en aardappels de school in en leefden zich uit op huizen en auto's. Daarna belaagden ze opgetrommelde agenten, die 17 jongens tussen de 14 en 19 jaar arresteerden met de wapenstok. Drie van hen zitten nog vast, omdat ze messen bij zich droegen. Al eerder was het hoofdgebouw `stuntobject' – ruiten werden ingegooid en lokalen onder water gezet.

Vorige week leidden examenstunts op het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest en het Niels Stensen College in Utrecht tot problemen. In Utrecht werden vernielingen aangericht. Leerlingen in Oegstgeest bekogelden school, voorbijgangers en een auto met eieren, water en gips en lijm. De politie werd getrakteerd op vuurwerk en de surveillancewagen raakte beschadigd. Uiteindelijk wist een groep van twintig agenten de leerlingen tot bedaren te brengen.

Politiewoordvoerder R. Kooring in Zeist spreekt van ,,een voorzichtige trend richting supporterachtige rellen'. Ook bij de Zeister schoolleider Steensma dringt zich onwillekeurig een vergelijking op met de Feyenoord-hooligans.

,,Het is een verkeerde ontwikkeling dat kinderen hun eigen school verzieken. Waarom? Geen idee. We denken aan een combinatie van zich afzetten, stoer doen, clanvorming en meelopen. Als een leerling type FC Utrecht-supporter begint, gaat de rest er zo achteraan', aldus Steensma

Niels Stensen

In Politie heeft het druk met stunts op scholen (in de krant van donderdag 29 april, pagina 2) staat vermeld dat een eindexamenstunt op het Niels Stensen College in Utrecht is uitgelopen op vernielingen. Dit is onjuist.