Overlast door Marokkaanse voetbalfans

Ongeveer tweehonderd Marokkaanse jongeren hebben gisteren voor onrust gezorgd in de Rotterdamse binnenstad na de door Marokko met 2-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen Oranje in Arnhem.

Op de Lijnbaan werden vernielingen aangericht. Op het Kruisplein sneuvelden alle ruiten van een politiebusje. Andere politievoertuigen werden met stenen bekogeld.

Direct na de wedstrijd trokken de Marokkanen in lange colonnes auto's en scooters luid toeterend de binnenstad in om de overwinning van het Marokkaanse elftal te vieren.

Rond middernacht trok een groep van ongeveer honderdvijftig man naar het Hofplein waar de festiviteiten werden voortgezet in en rond de fontein. Tien auto's reden met hoge snelheid rondjes op het rotonde, wat tot gevaarlijke situaties leidde.

Om één uur sommeerde de politie de groep om snelheid te minderen. Toen hieraan geen gehoor werd gegeven, arrresteerde de politie vier hardrijders, waarna de rest van de groep uitzwermde over de Lijnbaan. Daar werd een andere jongere aangehouden wegens vernielingen.

In Arnhem was het laatste fluitsignaal voor een groot deel van de zesduizend Marokkaanse supporters het sein om het veld van het Gelredome te bezetten. De fans konden vrij eenvoudig het veld betreden omdat het stadion in Arnhem geen gracht en hekken heeft. In het stadion was, zoals de laatste tijd gebruikelijk in Arnhem, geen politie aanwezig.

Het Gelredome is een van stadions die zullen worden gebruikt tijdens het Europees kampioenschap voetbal volgend jaar. De wedstrijd was daarom door de politie en de KNVB aangegrepen om alvast te oefenen voor het evenement. Voor het eerst was het Nationaal Politie Begeleidingsteam actief, dat zich mengde onder de Marokkaanse supporters en informatie doorgaf aan de commandanten. Volgens een politiewoordvoerder heeft het begeleidingsteam goed gefunctioneerd. Het Gelredome zelf bleek gisteravond echter niet bestand tegen een eventuele supportersopstand. Volgens W. van Rhee, veiligheidsmanager van de KNVB, had een kordon ME de stroom van supporters evenmin kunnen tegenhouden. ,,We zullen dit evalueren.''

Ook op de A12 bij Schaarsbergen zorgden zo'n tachtig tot honderd Marokkaanse voetbalsupporters voor onrust. Zij werden rond middernacht opgepakt voor `massale diefstal' in een tankshop.

Om te voorkomen dat zich op Koninginnedag in Rotterdam opnieuw ongeregeldheden voordoen, heeft burgemeester Opstelten een algeheel alcoholverbod in de Rotterdamse binnenstad afgekondigd. Ook cafés mogen morgen tot zes uur 's avonds geen alcohol schenken. Tegen mensen die op straat drinken of alcohol bij zich hebben zal worden opgetreden, net als tegen winkeliers die alcohol verkopen. De Rotterdamse horeca-ondernemers hebben inmiddels een kort geding aangespannen tegen het besluit. Ook studentenvereniging Hermes stapt naar de kort-gedingrechter.