Oud-stasi's krijgen hoger pensioen

De vroegere politieke elite van de DDR kan rekenen op een hoger pensioen. Volgens het Constitutionele Hof in Karlsruhe is de strafkorting op hun pensioen, waartoe na de Duitse hereniging in 1990 is besloten, in strijd met de wet.

Diverse vertegenwoordigers uit de voormalige burgerrechtenbeweging in Oost-Duitsland hebben verontwaardigd gereageerd op het oordeel, dat het hof gisteren heeft uitgesproken. ,,Pervers'', noemde Peter Alexander Hussock van de `Hulporganisatie voor slachtoffers van politiek geweld in Europa' het oordeel. DDR-functionarissen, die hun pensioenaanspraken door `chicaneren, spioneren en mishandeling' hebben verkegen, worden nu ook nog voor hun trouw aan het systeem beloond, zei Hussock.

Ook Günther Nooke, Bondsdagafgevaardigde van de CDU en prominent lid van de vroegere beweging voor burgerrechten in de DDR, vindt het onrechtvaardig, dat mensen die door het DDR-regime zijn onderdrukt, minder pensioen krijgen dan degenen die de dictatuur hebben gesteund.

SPD en PDS-politici stemden daarentegen in met het oordeel van de rechters uit Karlsruhe. SPD-minister Gerlinde Kuppe uit Saksen-Anhalt zei dat het pensioensysteem geen instrument is voor `politieke verwerking van het verleden'. Ook Markus Meckel, SPD-Bondsdaglid en voormalig minister van Buitenlandse Zaken in de overgangsregering in Oost-Duitsland, meent dat het DDR-kader, ondanks alles, recht heeft op een `menswaardig' inkomen.

Hoewel in de boeren- en arbeidersstaat iedereen gelijk was, waren sommigen gelijker dan anderen. Dat gold ook bij de pensioenvoorziening. Zo hadden in de jaren vlak voor de hereniging 330.000 van de vier miljoen gepensioneerde Oostduitsers recht op extra pensioengelden, die opliepen tot 90 procent van het laatst verdiende inkomen. Dit gold voor medewerkers van de veiligheidsdienst Stasi, functionarissen van de communistische partij (SED) en professoren.

Na de hereniging werd het pensioen van deze groep gekort, in sommige gevallen drastisch. Te drastisch, menen de rechters in Karlsruhe. Zo kwamen voormalige Stasi-medewerkers op een bedrag van 802 mark per maand terecht, dat is minder dan het bijstandsniveau. Hoeveel mark de uitspraak de gepensioneerde Oost-Duitsers oplevert is nog onduidelijk; de uitspraak slaat niet alleen op het kader van 330.000 gepensioneerden, maar ook op twee miljoen vroegere Oost-Duitse werknemers. Vaststaat dat het de Duitse staat ruim 100 miljoen mark extra kost.