Opleidingen geschrapt in tal van steden

In één op drie steden verdwijnen lagere beroepsopleidingen, zoals die voor automonteur of schilder. Scholen sluiten deze relatief dure afdelingen als gevolg van de verplichte samenvoeging van het voorbereidend beroepsonderwijs (VBO) en de Mavo.

Doordat scholen in dezelfde stad hun opleidingenaanbod niet op elkaar afstemmen, verdwijnen hele richtingen. Dit blijkt uit een rondgang langs VBO-scholen in 12 steden. Door deze `witte plekken' op de kaart moeten kinderen straks tientallen kilometers reizen om alsnog de beroepsopleiding van hun keuze te kunnen volgen.

Zo moeten leerlingen in Assen naar Hoogeveen (36 km) als zij automonteur willen worden. Kinderen in Zutphen die schilder willen worden, moeten 20 kilometer naar Apeldoorn reizen. De reorganisatie van het VBO - waar eenderde van de kinderen op zit - moet vóór augustus rond zijn.

Bedoeling is dat het VBO-opleidingenaanbod per stad ,,wordt afgestemd op het arbeidsmarktperspectief van leerlingen'', zegt staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) in een reactie. Ondanks de `witte plekken' kan iedereen ,,altijd nog monteur worden'', bijvoorbeeld met een Mavo-diploma.

De witte plekken zijn ontstaan door de geringe samenwerking tussen scholen als gevolg van de aloude scheidslijnen tussen openbare en bijzondere scholen of door concurrentie-overwegingen. Daardoor sluiten scholen bijvoorbeeld allemaal hun noodlijdende afdeling `motorvoertuigen'. Het ministerie van Onderwijs rekent erop dat scholen in één stad opleidingen onderling uitwisselen om tot een goede verdeling te komen. Dit blijkt in eenderde van de steden niet te gebeuren; zo hebben in Assen beide grote middelbare scholen de afdeling motorvoertuigen gesloten. VBO-directeur H. Maat van de Vincent van Goghschool in Assen betreurt dit: ,,De keuzemogelijkheden van de zwakste leerlingen worden beperkt en dat is slecht. Maar voor ons is motorvoertuigen te duur geworden - we hebben nog maar twintig leerlingen per jaar.'' VBO-directeur G.Kraan in Groningen wijt de `witte plekken' aan het uitblijven van geld uit Zoetermeer voor de grootscheepse vernieuwing van VBO en Mavo. ,,Wij krijgen geen geld en zijn nu zelfstandig. Wie verplicht mij een opleiding aan te bieden als ik te weinig klanten heb?'' Voor bedrijven worden de witte plekken een probleem, verwacht C. Hoogendijk van MKB-Nederland. ,,Een schildersbedrijf in Zutphen kan straks geen geschoolde werknemer vinden.''