Onderzoek naar `verbale agressie'

Het Rotterdamse openbaar ministerie gaat onderzoeken of Feyenoord-speler Ulrich van Gobbel een strafbaar feit heeft begaan tijdens de huldiging van afgelopen zondag op de Coolsingel. Van Gobbel zou verscheidene malen ,,Wie niet springt die is jood'' hebben geroepen tegen het duizendkoppige publiek op het moment dat de Feyenoord-selectie zich voor de tweede maal op het balkon van het stadhuis vertoonde.

Het OM heeft de video-opnamen die van de huldiging zijn gemaakt inmiddels bekeken, zo maakte hoofdofficier van justitie L. de Wit vanmorgen bekend tijdens de commissievergadering Algemene Zaken, Politie en Veiligheid op het Rotterdamse stadhuis. Of de uitlatingen die Van Gobbel zou hebben gedaan ook het strafbare feit van belediging of opruiing opleveren, staat voor het OM nog allerminst vast, zo zei hoofdofficier De Wit desgevraagd. ,,Ik heb begrepen dat de uitdrukking nogal gangbaar is tijdens wedstrijden Ajax-Feyenoord. De meest milde taalkundige uitleg zou kunnen zijn dat er alleen Ajacieden mee worden aangeduid.'' De Wit vindt overigens dat het niet alleen aan het OM is om op te treden tegen de vermeende uitlatingen van Van Gobbel. ,,Ook Feyenoord-voorzitter Van den Herik zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en zich hierover in het openbaar uit moeten laten.'' Burgemeester Opstelten en hoofofficier De Wit hebben inmiddels een gesprek gevoerd met de Feyenoord-voorzitter over de affaire.

De door Marokko met 2-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen het Nederlands elftal in Arnhem heeft gisteravond tot onrust geleid in de Rotterdamse binnenstad. Ongeveer tweehonderd Marokkaanse jongeren trokken na de wedstrijd de binnenstad in. Op het Hofplein werd met auto's geracet en op de Lijnbaan werden vernielingen aangericht. De ruiten van een politiebusje werden ingegooid en andere politievoertuigen werden met stenen bekogeld. De politie verrichtte vijf aanhoudingen.

OVERLAST: pagina 2