Meeste relschoppers uit het Rotterdamse

Justitie in Rotterdam heeft bijzonderheden verstrekt over de relschoppers die zondagavond in Rotterdam werden opgepakt.

Verreweg de meeste hooligans en vandalen die zondagavond bij de hevige rellen na de huldiging van Feyenoord in het centrum van Rotterdam zijn aangehouden, zijn tussen de zeventien en dertig jaar oud en afkomstig uit Rotterdam en omliggende plaatsen.

Het aantal verdachten uit de rest van Nederland dat is aangehouden, is zeer beperkt. De meeste gearresteerde relschoppers zijn autochtone Nederlanders. Dit blijkt uit gegevens van de Rotterdamse politie.

Negentien relschoppers, achttien Rotterdammers en een inwoner van Schiedam, zullen op 6 mei voor de politierechter terechtstaan wegens openlijke geweldpleging en andere vergrijpen zoals vernieling en poging tot mishandeling.

Dit is gisteren meegedeeld door persofficier De Kimpe van het Rotterdamse openbaar ministerie. Vijftien verdachten die nog in voorarrest worden gehouden, zijn gisteren en vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het voorarrest van acht verdachten werd gisteren verlengd wegens gevaar van recidive.

De politie hield zondagavond en maandag in totaal 87 verdachten aan, merendeels wegens openlijke geweldpleging en vernieling, en een klein aantal wegens plundering van winkels.

Negentien arrestanten zijn weggestuurd wegens gebrek aan concrete beschuldigingen. De politie, die dertig rechercheurs voor verdere opsporingen heeft ingezet, hoopt aan de hand van video-opnamen nog meer arrestaties te kunnen verrichten. De politie heeft particulieren die foto's of video-opnamen hebben gemaakt, opgeroepen hun films ter beschikking te stellen.

Behalve de negentien verdachten die op 6 mei terecht zullen staan, zijn er ruim veertig relschoppers na aanhouding weggestuurd met een dagvaarding in persoon. Zij zullen op 28 en 30 juli voor de politierechter moeten verschijnen.

Van deze veertig verdachten, eveneens overwegend tussen zeventien en dertig jaar oud, is een groot deel afkomstig uit Rotterdam en plaatsen als Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Barendrecht, Schiedam, Vlaardingen, Ridderkerk, Zwijndrecht, Papendrecht, Pijnacker, Kwintsheul en Delfgauw. Enkele verdachten komen uit plaatsen als Zwolle, Deventer en Apeldoorn.