Massale demonstratie in Peru

Arbeiders in Peru hebben gisteren massaal gedemonstreerd tegen de mogelijke herverkiezing van president Alberto Fujimori in het jaar 2000 en tegen de snel dalende levensstandaard in het land. Het is de grootste demonstratie tegen Fujimori sinds 1990, toen hij aan zijn eerste termijn als president begon.

Fujimori bracht 20.000 politieagenten op de been, ondersteund door legereenheden, om de rust te bewaren in de industriële gebieden. De president heeft de staking ,,illegaal'' genoemd en deed de protesten af als een mislukte poging van linkse groeperingen om oplossingen te vinden voor de stagnerende Peruaanse economie.

Fujimori werd in 1995 voor de tweede keer tot president gekozen, nadat hij de grondwet hiertoe had gewijzigd, en zijn tegenstanders vrezen dat hij dat kunststukje in 2000 wil herhalen. De één dag durende staking wordt gezien als een testcase voor de normaliter sterk verdeelde oppositie in Peru. Vakbonden claimen dat er ,,enkele duizenden'' mensen hebben deelgenomen aan de demonstratie, die redelijk rustig verliep. Waarnemers ter plekke melden dat het de hele dag redelijk rustig was in de Peruaanse hoofdstad Lima. Het werkelijke aantal deelnemers is niet bekend. (Reuters)