Martinair laakt `onredelijkheid' van Brussel

Aart van Bochove, de nieuwe directievoorzitter van Martinair, heeft zich gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers kritisch geuit over ,,de zeer trage werkwijze'' en de ,,onredelijkheid'' van de Europese Commissie. Begin februari liet `Brussel' weten bezwaren te hebben tegen overname van Martinair door KLM. De combinatie zou te dominant worden, vooral in landen rond de Middellandse Zee. De Commissie onthield toestemming aan de overname. KLM en Martinair zijn in beroep gegaan.

Van Bochove liet duidelijk merken dat hij zich heeft geërgerd aan de honderden vragen die de Commissie een jaar lang aan Martinair stelde, vaak zo gedetailleerd ,,dat je je wel eens begon af te vragen of je het nog wel over hetzelfde onderwerp had''. Vervolgens nam de Commissie wel erg lang de tijd om zich te beraden, zei Van Bochove. ,,Het duurt allemaal veel te lang. Wij zitten in een struggle for life. Wij kunnen ons dit soort vertragingen niet veroorloven.''

Van Bochove vindt de uitkomst van het beraad bovendien onbegrijpelijk. De Europese Commissie moet niet kijken naar de luchtvaartsector, maar naar de concurrentie met touroperators in West- en Zuid-Europa, meent hij. De andere touroperators hebben met elkaar 163 vliegtuigen ,,en ze kunnen het zo regelen dat ze op elk vliegveld kunnen landen''. Martinair heeft 35 vliegtuigen.