LIBDEMS

Jim Wallace, de 44-jarige lijsttrekker van de Liberal Democrats, rekent niet op een kolossaal aantal parlementszetels. Maar met zestien van de 129 is hij al dik tevreden. Dat brengt zijn partij in de comfortabele positie zowel met de Scottish National Party als Labour te kunnen onderhandelen, die allebei niet zonder de LibDems kunnen om een regeringscoalitie te vormen.

De jurist Jim Wallace, die in Westminster al sinds 1983 een zetel heeft namens de Orkney- en Shetland-eilanden, loopt zich alvast warm voor zijn rol die volgens hem past bij een partij die trots het erfgoed beheert van de liberale premier William Ewart Gladstone, een Schot.

,,Wij zijn de enige partij die echt in een Schots parlement gelooft'', zei Wallace tegen de BBC. ,,De Tories waren er altijd tegen. De Scottish National Party wil het alleen maar als opstapje naar onafhankelijkheid gebruiken en wat de Schotse Labourpartij doet, wordt in toenemende mate in Londen bepaald.''