Lancering van spionagesatelliet is mislukt

De lancering van de eerste commerciële spionagesatelliet is gisteren mislukt. De Athena-II draagraket van Lockheed-Martin, die de Ikonos-I in zijn baan om de aarde had moeten brengen, bleek onvoldoende krachtig te zijn. De mislukte lancering is een grote tegenslag voor het bedrijf Space Imaging, dat beelden van Ikonos-I wilde verkopen aan milieu-organisaties, media, overheden en bedrijven. In 1994 keurde de Amerikaanse regering de lancering van de commerciële spionage-satelliet goed, hoewel critici meenden dat de beelden in handen konden vallen van vijandelijke regeringen of terroristische groepen. De Ikonos-I kon in theorie voorwerpen van een meter groot onderscheiden, een precisie die tot dusver alleen militaire spionage-satellieten is gegeven.(AP)