LABOUR

Donald Dewar, de Labourleider in Schotland, was allang voor de verkiezingen de machtigste Schot. Als minister voor Schotland runt hij de provincie nog een week vanuit het Scottish Office in Londen. Daarna wordt hij zo goed als zeker de eerste eerste minister van het nieuwe, semi-autonome bestuur in Schotland.

Welke taken er voor zijn opvolger in Londen overblijven, is onduidelijk, maar Dewars bureau wordt in elk geval niet leger. Bij zijn baan hoort de verantwoordelijkheid over bijna honderd organisaties die meeverhuizen van Londen naar Edinburgh, plus een `ambassade' in Brussel. Het parlement zal hem niet alleen op zijn politieke koers afrekenen, maar ook op zijn vermogen die papierwinkel onder controle te houden.

Dewar (62), geboren, opgeleid en als advocaat werkzaam in Glasgow, is de oudste van de vier belangrijkste Schotse lijsttrekkers. Met zijn grijze pakken, zijn grijze haar en samengeknepen mond heeft hij op het oog een hoog aktetasgehalte. Zijn vrienden bevestigen dat hij geen lachebek is, maar roemen zijn subtiele gevoel voor humor.

De ernst die hij uitstraalt dient het politieke doel. Zijn boodschap, nu en de komende jaren, is dat de regeringsmacht bij hem in degelijke handen is. Van een kundige Labourregering in Londen en een Labourregering in Schotland kunnen de Schotten alleen maar beter worden, aldus Dewar. In zijn studententijd was hij, zoals zoveel van de huidige Labourpolitici, radicaal. Maar inmiddels is hij opgeschoven naar het midden, Naar rechts, zeggen zijn vijanden. Met de andere prominente Schotten die in Londen de dienst uitmaken – de in Edinburgh geboren premier, de ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken en Defensie en de voorzitter van het Hogerhuis – werkt Dewar zo gestaag aan zijn image van elder statesman.

Schotland is armer en vaker zonder baan dan de rest van het koninkrijk. Gezondheidszorg, huisvesting, werkgelegenheidsprojecten en openbaar vervoer krijgen daarom van Labour de komende tijd extra aandacht.

,,Er waart een geest van gretigheid door Schotland'', zei Dewar, doelend op de verkiezing van volgende week donderdag. ,,Zo lang al hebben we actie gevoerd om verantwoordelijkheid te kunnen dragen voor onze eigen binnenlandse aangelegenheden.''