KPN rekende te veel voor `interconnectie'

KPN heeft opnieuw een slag verloren in de tarievenstrijd. Gisteren bepaalde toezichthouder op de telecommunicatie Opta, dat de voormalige PTT geld moet terugbetalen aan vijf concurrenten. Bijna een jaar lang heeft de KPN hen te veel berekend voor het leggen van een verbinding met de KPN-kabels (interconnectie).

Volgens KPN gaat het om een bedrag van 20 miljoen gulden dat moet worden terugbetaald. De Opta doet daarover geen uitspraak. Ook in de toekomst blijft de Opta-uitspraak geld kosten. Dat kan oplopen tot 25 miljoen gulden per jaar, aldus KPN.

Vorig jaar juli had de Opta al berekend wat zo'n interconnectie zou moeten kosten. Ondanks dat handvest konden KPN en de vijf concurrerende bedrijven (Esprit, Viaf, Tele2, Enertel en Telfort) het niet eens worden. KPN rekende 30 tot 40 procent meer.

De uitspraak van de Opta gaat nog verder. Uit nadere berekening blijkt dat het `interconnectietarief' dat de Opta vorig jaar juli had berekend, nog aan de hoge kant is. ,,We hebben er nu nog beter naar gekeken en het zou nog wel iets lager kunnen,'' aldus een woordvoerder van de Opta. Dat betekent dat KPN de tarieven nog verder moet verlagen. De concurrenten kunnen zich op de uitspraak beroepen.

KPN is woedend over het Opta-vonnis. Het telefoonbedrijf beroept zich op een onderzoek door bureau Stratix, waaruit zou blijken dat de tarieven die de Opta vorig jaar had opgelegd, te laag waren.