Kinderagenda

Dierentuin

Aan een reclamespotje mocht ze niet meedoen, de dubbelgangster van de koningin, maar wie zegt dat ze op koninginnedag niet net als de koningin door de straten van Utrecht wandelt? In het boek Sprekend de Koningin van de Utrechtse schrijver Koos Meinderts wordt het verhaal verteld van een echte koningin en een bijstandsmoeder. De laatste heet Meef en met veel moeite knoopt ze de eindjes aan elkaar. Totdat ze ontdekt dat ze, als ze haar haar een beetje anders knipt, erg veel op de koningin lijkt. Daarom meldt ze zich aan bij een modellenbureau voor dubbelgangers. Al snel treedt ze op als nepkoningin. Ze doet het zo goed dat ze op een dag de echte koningin mag vervangen, want die wil wel eens een dagje bijstandsmoeder zijn. De gemeente Utrecht vroeg winkeliers langs de route die de echte koningin loopt, hun etalage feestelijk in te richten. Omdat de Utrechtse kinderboekhandel ook langs die route ligt, staan nu in hun etalage twee koninginnedubbelgangers te pronken. Iedereen is zeer benieuwd naar de reactie van de echte majesteit.

Max, het vriendelijke leeuwtje van het Ola-kinderijsje trakteert kinderen tot 12 jaar in de meivakantie op een gratis dagje dierentuin. Per betalende volwassene zijn er 2 gratis kaarten verkrijgbaar bij de speciale Max-stand voor de ingang van de deelnemende dierentuinen: De Apenheul, J.C.Wilslaan 21-31, Apeldoorn (za 1 mei). Diergaarde Blijdorp, v. Aerssenlaan 49, Rotterdam (ma 3 mei). Dierenpark Amersfoort, B. Wuytierslaan 224, (di 4 mei). Noorderdierenpark, Hoofdstraat 18, Emmen (do 6 mei). Safari Beekse Bergen, Beekse Bergen 31, Hilvarenbeek (vr 7 mei) en Vogelpark Avifauna, Hoorn 65, Alphen a/d Rijn (8 mei). Ook kunnen kinderen samen met Max een speurtocht maken, meedoen aan een `Wie kan het hardst brullen-wedstrijd'', er is een schminkhoek en verzorgers vertellen verhalen over hun dieren.

*Sprekend de koningin in de Utrechtse Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10, Utrecht.

*Gratis kaarten voor kinderen in De Apenheul (1 mei), Diergaarde Blijdorp (3 mei), Dierenpark Amersfoort (4 mei), Noorderdierenpark (6 mei), Safari Beekse Bergen (7 mei) en Vogelpark Avifauna (8 mei).

Kraak de schatkist

De minister van financiën is de cijfercombinatie van de Schatkist kwijt. Hoe moet hij nu bij het belastinggeld komen? Kinderen van 7 t/m 12 jaar kunnen in de meivakantie (1 t/m 16 mei) de minister van financiën een handje helpen door een speurtocht zonder fouten te maken. Dan ontdekken ze niet alleen de cijfercode, maar maken ze ook kennis met de wereld van belastingen, douane en smokkel. En als de cijfercombinatie is gevonden en de schatkist opengaat, zit die niet boordevol geld, maar ligt er voor elk kind een verrassing in.

*Speurtocht door het Belasting & Douanemuseum, Parklaan 14-16, Rotterdam. Open van di t/m zo van 11-17u. De toegang is gratis.

Circusweek

Omdat de koning vastbesloten is zijn dochter Julie uit te huwelijken aan een rijke, slechte prins, besluit Julie van huis weg te lopen. Ze sluit vriendschap met twee spookgeesten en met zijn drieën trekken ze de wijde wereld in tot ze in een rondreizend circus belanden. Filmtheater Rialto organiseert van 1 t/m 9 mei een circusweek voor kinderen. Behalve Prinses Julie worden er de hele week films over het circus gedraaid: Za (1), za (8), zo (2), zo (9): Zes Beren en een Clown (13u15) en Dombo, het Vliegende Olifantje. (13u30). Ma (3), wo (5) en vr (7): Busters Wereld (13u15), Dombo het Vliegende Olifantje (13u30) en Remi, alleen op de Wereld (15u30). Di (4) en do (6): Prinses Julie (13u15), Dombo, het Vliegende Olifantje (13u30) en the Circus (15u30). Ook doen `echte circusartiesten' tussen de films door (15u-15u30) van maandag t/m vrijdag voor hoe je moet jongleren en goochelen, worden de kleintjes geschminkt en in de foyer hangen foto's van het Kindercircus Elleboog.

*Circusfilms voor kinderen van 1 t/m 9 mei in filmtheater Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam. Kaarten à ƒ10 (stadpas ƒ7,50 en tienrittenkaart ƒ70) res vanaf 12u30 op 020-6753994.

Prinses

In veel sprookjes vervult een prinses de hoofdrol. Ook in het sprookjesbos van de Efteling wonen prinsessen. Zo heeft Doornroosje er een kasteel en ligt Sneeuwwitje al jaren te slapen in een glazen kistje. Op koninginnedag mogen ook andere prinsessen een gratis bezoek aan het attractiepark brengen. Wel moeten ze dan aan een aantal `koninklijke voorwaarden' voldoen. Ze moeten tussen 9u30 en 11u30 hun entree maken bij de hoofdingang en natuurlijk een lange jurk met een kroon dragen. Onder toeziend oog van `een lid van het koninklijk huis' moeten ze ook twee proeven doen; na de prinses op de erwt-test moeten ze een kikker kussen. Als ze geschikt zijn om prinses te worden krijgen ze een oorkonde en gaan de poorten van de schatkamer vanzelf open.

*Prinsessen mogen op koninginnedag gratis naar de Efteling, Horst 31, Kaatssheuvel. Inl 0416-288308.

Planten kweken

Langs sloten en in weilanden zie je nu de mooiste bloemen bloeien: fluitekruid, koolzaad, pinksterbloemen, boterbloemen en paardebloemen. Heb je je wel eens afgevraagd hoe die bloemen daar komen? Veel van die bloemen komen uit piepkleine zaadjes, die door de wind worden meegenomen of door de veren of poep van dieren. Maar ook mensen nemen zaden mee en zo gebruiken de planten je als loopjongen. Op wo 5 mei van 13u30-15u is er in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten een middag over zaden en planten voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

*Zaden- en plantenmiddag voor kinderen van 8 tot 12 jaar in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten, Noordereinde 60, `s-Graveland. Deelname leden ƒ1, niet-leden ƒ2,50. Aanmelden 0527-246644.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker