Johnny Dowd

De Amerikaanse zanger Johnny Dowd maakte van zijn tweede cd een huldebetoon aan country-held Hank Williams. Hij noemde de cd Pictures from Life's Other Side, naar de song van Williams waar hij de plaat mee opent. En in zijn liedje Worried Mind verwerkte hij bovendien Williams' Jambalya. Vooral dit collage-achtige nummer toont de ontwikkeling van de vijftigjarige verhuizer uit New York-state.

Het succes dat Dowd met zijn eerste plaat verwierf heeft hem vleugels gegeven. De monkelende liedjes van The Wrongh Side of Memphis hebben plaats gemaakt voor mooie joyeuze liedjes. De verandering komt vooral door de instrumentatie, die gestroomlijnder, rijker en olijker klinkt. Bovendien krijgt Dowds cynische kraakstem nu steun van zangeres Kim Sherwood-Caso met haar engelachtige kinderkeeltje. Dit verrassende contrast is soms ongerijmd, maar meestal geeft Sherwood-Caso net een welkome luchtigheid aan Dowds liedjes.

Dowd heeft een veelzijdigheid die hem voert van naar Tom Waits neigende ketelmuziek naar parlando blues met spaarzame drumbegeleiding. `De vrouw' blijkt haar intrede gemaakt te hebben in Dowd verontruste bewustzijn, getuige de prachtige tekst op het cd-hoesje: `If her hands were claws/ het mouth a mighty yellow beak/ and her skin black with feathers/ she would be my wife.'

Johnny Dowd. Pictures from life's Other Side (Munich MRCD 197)