JAARTALLEN

55 en 54 voor Christus Julius Caesar onderneemt eerste Romeinse expedities naar het Britse eiland. Schotland wordt in die eerste eeuw voor Christus vanuit het zuiden overspoeld door golven Keltische kolonisten.

43 na Christus Romeinse verovering van Engeland en Wales begint. Bijna veertig jaar later doet de Romeine gouverneur Agricola een eerste inval in het noorden. Bij Mons Graupius verslaat hij een gelegenheidscombinatie van Keltische stammen. De Romeinen noemen hun tegenstanders Picti of Picten, `beschilderde mensen', wegens de tatoeages op hun lijf.

123 Keizer Hadrianus besluit het bezette deel van het Britse eiland met een muur te beschermen tegen de noordelijke horden: de muur van Hadrianus die Groot-Brittannië in tweeën deelt. De Grieks-Egyptische geograaf Ptolemaeus tekent in opdracht van de Romeinen de oudst bekende kaart van Schotland. De Romeinse verslaggever Dio Cassius omschrijft de Picten als democratisch en ,,verslaafd aan roofpartijen''.

5de eeuw De samenstelling van Schotland verandert ingrijpend. De Picten hebben het noorden en oosten in handen. De Britten heersen in het westen, tussen Dumbarton en Carlisle. Noordelijk en westelijk van hen wonen de Schotten, een Keltische stam die afkomstig is uit Ierland. In het oosten heben de Engelsen een enclave, rond Dunbar. Drie eeuwen later wordt een deel van het noorden bezet door de Vikingen.

843 Picten en Schotten bundelen hun krachten onder leiding van Kenneth MacAlpin en vormen het koninkrijk Alba, later omgedoopt tot Scotia. Het verbond werd mogelijk door kerstening van Schotland tussen 5de en 8ste eeuw.

1296 Annexatie van Schotland door Engeland. De Engelse koning Edward I laat de Schotse kroningssteen – Stone of Scone – naar de Londense Westminster Abbey overbrengen.

1314 Na eeuwen van fricties en conflicten tussen Schotland en Engeland stelt Robert the Bruce de onafhankelijkheid van het Schotse koninkrijk veilig met zijn overwinning op de Engelse koning Edward II bij Bannockburn in 1314. In 1320 wordt de Schotse onafhankelijkheidsverklaring opgesteld, de Declaration of Arbroath. Zes jaar later komt het eerste Schotse parlement bijeen.

1603 De Engelse koningin Elizabeth I wordt opgevolgd door de Schotse koning James VI die dus heerst over Engeland en Schotland. Maar de koninkrijken blijven gescheiden politieke eenheden.

1707 Parlementen van Schotland en Engeland fuseren.