Internationale beurzen

Londen De Britse aandelenbeurs stond vanmorgen al snel op verlies. De FTSE-index verloor 1,2 procent op 6518 punten. Het waren vooral de farmacie-aandelen waar winstnemingen de koersen drukten. Glaxo moest bijvoorbeeld ruim 4 procent naar beneden. Het sentiment werd gedrukt omdat de brede Amerikaanse aandelenindices, zoals de Standard & Poor-500, gisteren daalden. Het Dow Jones-gemiddelde boekte overigens wel een nieuw record.

Frankfurt Chemie was in Frankfurt de boosdoener, met een daling van het aandelen BASF van 3,2 procent. De DAX-index was 0,8 procent lager op 5305 punten. Volkswagen, dat gisteren al 6,1 procent verloor, nadat het geen prognose wilde geven over de winst in 1999, moest opnieuw terug met 2,8 procent.

Parijs In Frankrijk bleef de schade beperkt tot een daling van 0,6 procent voor de CAC-index. Olie-aandelen als ELF en Total deden het goed op basis van een nieuwe stijging van de prijs van ruwe olie tot 16,40 dollar per vat. Air Liquide en Michelin daalden na teleurstellende kwartaalcijfers.

Tokio De aandelenkoersen op de effectenbeurzen in het Verre Oosten lieten zich vanmorgen niet inspireren door het slotrecord van Wall Street gisteravond. Vrijwel alle beurzen noteerden enkele procenten verlies. De belangrijkste effectenmarkt in het Verre Oosten, die van Tokio, bleef wegens een nationale feestdag gesloten.

De Kospi-index in Zuid-Korea verloor 4,7 procent op 752,61 punten. Dat was vooral het gevolg van winstnemingen door grote beleggers. De Zuidkoreaanse index is de afgelopen periode snel gestegen. In Australië leidden winstnemingen tot een bescheiden gemiddeld verlies van 0,6 procent voor de belangrijkste fondsen.

De belangrijkste aandelen van de Straits Times-index in Singapore waren aanvankelijk ten prooi aan beleggers die hun winst wilden verzilveren.

Na verloop van tijd trok de handel weer wat aan, waardoor het verlies beperkt bleef tot 1 procent. Koopjesjagers zorgden in Hongkong voor een klein plusje. De Hang Seng-index sloot 0,35 procent hoger.

New York De effectenbeurs van New York heeft na het record van dinsdag nipt opnieuw een hoogtepunt bereikt. Gisteren steeg het Dow Jones-gemiddelde met 13,74 punten tot de niet eerder bereikte slotstand van 10.845,45. De index zat tijdens de handel op een winst van meer dan 100 punten.

In het laatste halfuur zakte het koersgemiddelde tot onder het slot van dinsdag om in de laatste tien minuten weer een kleine winst te behalen. De S&P-500 index sloot echter 0,9 procent lager.