ING en Fortis zetten overname NIB op de helling

De overname van de Nationale Investeringsbank (NIB) door de pensioenfondsen ABP en PGGM dreigt te mislukken. De aandeelhouders ING, Fortis en ASR maakten gisteren bekend hun stukken niet tegen de voorgestelde koers te verkopen.

De twee grootste pensioenfondsen maken later op de dag bekend of zij hun bod van in totaal 4,1 miljard gulden zullen verhogen of zullen afzien van de overname. Ook is het mogelijk dat ABP en PGGM voorlopig genoegen nemen met de ruim 50 procent van de aandelen NIB die zij nu al bezitten. Eerder hadden de pensioenfondsen aangegeven minstens 75 procent van de aandelen te willen bezitten en een verhoging van het bod uit te sluiten.

De drie grootaandeelhouders, gezamenlijk goed voor ruim 33 procent van de aandelen NIB, vinden zonder uitzondering de prijs te laag. ING (20 procent) heeft zelfs door laten schemeren pas akkoord te gaan bij een verhoging van het bod met circa 30 procent. De aandeelhouders SNS en Van Lanschot, gezamenlijk goed voor 6 procent, konden vanmorgen nog niet zeggen of zij hun belang zullen verkopen.

ABP (ambtenaren) en PGGM (zorg en welzijn) hebben op 24 december een bod gedaan van 29,95 euro per aandeel. De pensioenfondsen zijn vooral geïnteresseerd in de beleggingsexpertise van de bank waar circa 500 mensen werken. Volgens ING is het bod van de fondsen niet aangepast aan de ontwikkeling van de beurskoersen van West-Europese financiële waarden sinds de eerste bekendmaking van het bod in december. ,,Tot april zijn die gemiddeld zo'n 10 procent gestegen. De afgelopen weken kwam daar nog eens zo'n 10 procent overheen'', aldus een woordvoerder van de bank en verzekeraar.

Ook biedt het bod volgens ING een te geringe overnamepremie. ,,De geboden prijs ligt aanzienlijk lager dan volgens vergelijkbare overnamepremies in de Westeuropese financiële sector zou mogen worden verwacht. In concreto praten we dan over een extra premie van 10 tot ver in de 20 procent'', stelt de ING-woordvoerder.

De financiële bedrijven Fortis en ASR (Stad Rotterdam en De Amersfoortse), respectievelijk goed voor 5,2 en 7,1 procent, delen die mening. ,,De prijs en de condities zijn voor ons onvoldoende'', aldus ASR-bestuurder V. Goedvolk. De Nederlandse staat, die bijna 50 procent van de aandelen bezit, heeft al toegezegd de stukken te willen verkopen. Het aandeel NIB steeg vanochtend met 1,30 euro tot 30,60.

De positie van G. van der Lugt, bestuursvoorzitter bij ING en commissaris bij NIB, noemt een zegsman van ING ,,een vuiltje in dit proces''. Als toezichthouder bij de NIB ging Van der Lugt akkoord met de transactie, maar over de prijs ging de bank niet akkoord. Wanneer het bod van ABP en PGGM niet slaagt, wordt Van der Lugt, die zich tijdelijk heeft teruggetrokken, weer commissaris bij de NIB.