IMF leent Russen 9 miljard gulden

Het Internationaal Monetair Fonds heeft een akkoord bereikt met Rusland voor een lening van 4,5 miljard dollar (ruim 9 miljard gulden) over de komende 18 maanden. Voorwaarde is dat Rusland eerst zijn fiscale- en bankzaken op orde heeft en dat de Russen duidelijk verantwoorden wat met eerdere IMF-kredieten is gebeurd. Dat heeft IMF-topman Michel Camdessus in Washington gezegd.

Volgens bronnen binnen het IMF maakt de lening deel uit van een raamovereenkomst die de Russen in totaal 7,5 miljard dollar (ruim 15 miljard gulden) moet opleveren. Dat bedrag zou mede beschikbaar gesteld moeten worden door de Wereldbank en andere geldschieters. Rusland kreeg geen kredieten meer van het IMF sinds vorig jaar augustus toen de roebel werd gedevalueerd en het land de rentebetalingen over zijn buitenlandse schuld opschortte. Een overeenkomst die Rusland enkele weken daarvoor met het IMF had gesloten, werd toen opgeschort.

Voordat het geld van de nieuwe lening wordt overgemaakt, wil het IMF onder meer duidelijkheid over eerdere kredieten die `verdwenen' via een bedrijf op de Britse Kanaaleilanden. Camdessus zei dat Rusland `een compleet overzicht' heeft beloofd over het gebruik van eerdere IMF-fondsen. De president van de centrale bank van Rusland heeft eerder toegezegd dat een bekend internationaal accountantskantoor de boeken van de verdachte maatschappij mag onderzoeken. Een rapport daarover zou midden mei beschikbaar komen. Rusland is een van de grootste klanten van het IMF, maar ook een van de onbetrouwbaarste. Herhaaldelijk was het land te laat met betalingen, met name door zijn gammele systeem van belastinginning.

Rusland heeft een miljard dollar nodig om het millenniumprobleem het hoofd te kunnen bieden, zo liet vice-premier Boulgak gisteren weten. Van de 56.000 systemen die het land rijk is, zijn er volgens hem 16.000 ,,van cruciaal belang''. Daarbij toont hij zich niet primair bezorgd over militaire systemen, maar over die van het parlement.