Iberia wordt voor dertig procent verzelfstandigd

Gisteren is een begin gemaakt met het privatiseren van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia. Een groep Spaanse bedrijven heeft dertig procent van het aandelenkapitaal van Iberia van de Spaanse staat gekocht. Met de transactie is een bedrag van 174 miljard peseta's gemoeid (2,3 miljard gulden).

De transactie van de aandelen vormt de eerste stap die in de toekomst moet leiden tot de volledige privatisering van Iberia. Hoewel de luchtvaartmaatschappij door ingrijpende herstructurering in de laatste jaren een sterk verbeterde resultatenrekening liet zien, is nog altijd niet duidelijk in welke toekomstige alliantie in de luchtvaart Iberia gaat opereren.

De groep bedrijven die een aandeel in de luchtvaartmaatschappij heeft genomen wordt aangevoerd door de spaarbank Caja Madrid, die een aandeel van 10 procent heeft genomen. De andere groot-aandeelhouder wordt de Spaanse bank BBV met 7,3 procent. De overige aandeelhouders zijn de bedrijven Logista, het warenhuis El Corte Inglés en Ahorro Corp., een samenwerkingsverband van een aantal spaarkassen in Spanje.

Met name de vliegvelden van Madrid en Barcelona met een groot aantal vertragingen, waarvan Iberia het slachtoffer is. De Spaanse minister van transport legt de schuld voor de chaos bij de luchtvaartmaatschappijen.