Hier & Daar

Klassieke AutoRAI

Op de tentoonstelling van klassieke automobielen en motorfietsen zijn behalve motoren en oldtimers van autohandelaren ook auto's uit particuliere collecties te zien, zoals een Bugatti Type 43 uit 1928 en een Ferrari 212 Inter Convertible uit 1952. Daarnaast zijn er onderdelen, accessoires, boeken, brochures en tijdschriften te vinden en auto's uit het (voormalige) bezit van de koninklijke familie. En er is een Bugatti Royale Cabriolet (1932) uit het automuseum in Mulhouse te bewonderen.

*Klassieke AutoRAI 99, 30 april t/m 2 mei, dag 10-18u. Entree ƒ25, parkeren ƒ17,50 (voor auto's ouder dan 20 jaar: gratis)

Vesting Bourtange

Op 1 en 2 mei wordt in Vesting Bourtange in Groningen de geschiedenis nagespeeld met een schijngevecht. Daarmee wordt herdacht dat in 1813 de vesting werd bevrijd van Napoleon. Amateurs spelen Nederlandse en andere Europese soldaten die aan de veldslag deelnamen.

*Vesting Bourtange, za 1 mei 14-16u veldslag, zo 2 mei 13-14u30 bestorming van de vesting, 15u parade op het marktplein. Tel Vesting Bourtange 0599-354600.

Oldtimer motoren

In Ahoy' zijn op za 1 mei klassieke motorfietsen (met zijspan), bromfietsen, scooters en wat fietsen te zien op de Oldtimer Motorbeurs Ahoy'. Verder is er documentatie over motoren, kleding, gereedschap en accessoires te vinden.

*Oldtimer Motorbeurs Ahoy' Rotterdam, za 1 mei 10-17u. Entree ƒ10. Inl 030-2328808.

Bulgaarse kunst

Op 1 mei opent in het stadhuis van Dordrecht de culturele manifestatie rond Bulgaarse kunst. Onder de titel `Zwarte Zee - Noordzee – Bulgaarse Kunst NU!' worden in Dordrecht en de Alblasserwaard tentoonstellingen ingericht met hedendaagse schilder- en beeldhouwkunst. Verder worden in de loop van het jaar verschillende activiteiten georganiseerd die de Bulgaarse cultuur in Nederland onder de aandacht brengen, zoals een onderwijsmuziekconcours, een congres, een informatiemarkt, discussies en workshops en de musical Don Quichote door het Staatstheater uit Plovdiv.

*Stadhuis, Stadhuisplein 1, Dordrecht. De meeste exposities zijn tot begin juni te zien in verschillende musea en instellingen, sommige tentoonstellingen zijn langere tijd te bezichtigen. Inl Stichting Oost-Europa Projecten 078-6139465.

Juliana

Omdat prinses Juliana op 30 april haar 90ste verjaardag viert, wijdt Museum Buren en Oranje een tentoonstelling aan het leven van de prinses. Met oa portretten en grootzegels van haar grootouders koning Willem III en koningin-moeder Emma, de kinderschoentjes van Juliana, Juliana's kroon en schilderstukjes van koningin Wilhelmina.

*Juliana, 90 jaar, Museum Buren en Oranje, Raadhuis, Markt 1, Buren. van 30 april t/m 30 okt. ma t/m za 10-16u30. Tel 0344-571389/571922.

Eskimo's

De tentoonstelling Eskimoland laat aan de hand van de Inuit-collectie van het Museon t/m 9 jan 2000 zien hoe de Groenlandse Inuit leefden en leven. Er is aandacht voor kleding van vroeger en nu, masker- en trommeldansen, kunst, de jacht op zeehonden en survivaltochten die op Groenland worden ondernomen.

*Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m vr 10-17u. za/zo en feestdagen 12-17u. Tel 070-3381338.

Afterrommelmarktparty

Anders dan andere afterparty's begint de afterrommelmarktparty in de Amsterdamseclub Roxy niet vroeg in de morgen, maar gewoon om elf uur 'savonds. Het is om precies te zijn een afterparty na de grootste rommelmarkt van het jaar, die van Koninginnedag. De bedoeling is dat de tweedehands troep die overblijft van de vrijmarkt naar binnen wordt geveegd en als decor dient voor de avond. Dansen dus tussen de lampenkappen die zo lelijk zijn dat niemand ze wil hebben, jaren zeventig keramiek en gedateerd speelgoed (super-pim-pam-pet). Wie te moe is na anderhalve dag oranjefeest kan de `afterparty' thuis achter de computer volgen via realaudio of webcam. Roxy, Singel 465, Amsterdam. Internet: www.roxy.nl

Tulip Land

Ruim een eeuw geleden werd in Den Haag het Panorama Mesdag voltooid. Schilder Leo van den Ende schildert een tweede panorama, `Panorama Tulip Land', met zo'n half miljoen tulpen, hyacinten en narcissen en een stukje Hollandse horizon. In het dorpje Voorhout is hij nog tot eind mei aan het werk te zien, op Jacoba van Beierenweg 79. Vanaf een terras kan het publiek de schilder op de vingers kijken. Dag 10-18u. Inl 0252-212472.