Heel de mens

De gezellige Brabantse gestalte kennen alle kijkers nu wel. Theo Meijer, gekozen voor het CDA met 18.000 voorkeursstemmen uit de landbouw. Zo'n man die door vele schouderklopjes, borrels en lunches tot grote hoogte is gestegen. Hoe hij enquêtevoorzitter werd, kan ik dromen, want hij heeft het al zo vaak verteld voor de televisie. Hij lag in bed in een New Yorks hotel en dat was al boffen. Zomaar op kosten van de staat bij de Verenigde Naties.

Maar het leven had nog meer voor hem in petto. Heel vroeg in de morgen kwam dus dat telefoontje. Want je begrijpt, er is zes uur tijdsverschil tussen Nederland en Amerika. In Nederland was het al middag. Of hij de enquêtecommissie wilde leiden, vroeg de stem aan de andere kant. ,,Dan verschiet je toch wel even.'' Hij wou meteen het vliegtuig nemen, want hij was benieuwd hoeveel camera's er bij Schiphol zouden staan. Tot nu toe was hoofdzakelijk de lokale omroep nieuwsgierig geweest naar zijn opvattingen over de nieuwe kringloopstal. Nu was hij nationaal nieuws.

Hij hield zich in. Kalm diende hij onze New Yorkse delegatie van advies. Aan zijn nieuwe vrienden in de VN-lounge met dat prachtige uitzicht op de East River zei hij I am going to be famous. Kofi moest eens weten. Toen hij thuiskwam, werd hij meteen geïnstalleerd. The rest is history.

Het voorzitterschap zit hem in het bloed. Dat begon dus op zijn zestiende toen hij voorzitter werd van een volksdansgroep. Daar deed hij al internationale ervaring op want ze dansten ook in het buitenland. Daarom dachten ze waarschijnlijk aan hem. Dat komt wel goed met zo'n geboren voorzitter, die graag in het schuim hapt. Maar dan kenden ze Theo niet. Eerst kwam dus dat rapport met die prachtige titel De Beladen Vlucht. Bikkelhard hoor. En daarna kon je geen programma aanzetten of hij was erop. Niet voor zichzelf hoor, maar voor de záák.

Humoristisch en gezellig is hij ook. Want de boog kan niet altijd gespannen zijn. Daarom ging hij met het hele team naar Paul de Leeuw. En gelachen dat ze hebben. Die De Leeuw is zo leuk. Meijer kon het meteen met hem vinden. In het echt ziet hij er toch anders uit. Moet hij straks aan zijn vrouw zeggen. Dat optreden was belangrijker dan een stemming over Twenthe in de Tweede Kamer. Die waren daar jaloers natuurlijk, want zo'n buitenkansje krijg je maar één keer. De Leeuw ontvangt eigenlijk vooral artiesten.

Meijer kon vertellen over zijn trappistenbiertje op zondag en over al die gevulde koeken die collega Oudkerk had gegeten. Kijk, nu had hij er weer een aangenomen van De Leeuw, als enige. Maar hij had er spijt van en durfde maar een klein knabbeltje te nemen. Haha, wat een grap. Ze hadden Meijer nog voor Oudkerk gewaarschuwd. Te publiciteitsbelust, zeiden ze. Maar ze kunnen heel goed met elkaar overweg. Voortdurend prijzen ze elkaar. Benieuwd wat Oudkerk dit najaar in zijn memoires over hem gaat schrijven.

Met Tara Singh Varma zit het ook wel goed. ,,Echt een fantastische man, de manier waarop hij het team bij elkaar houdt'', zei ze over Meijer. Of hij nu een lintje wil, vraagt De Leeuw. Nee hoor, antwoordt hij bescheiden, alle leden, behalve de voorzitter, verdienen er een. Dat VVD'er Van den Doel nou zo'n spelbreker was en niet mee had willen doen. ,,Moet de Bijlmercommissie nou in een amusementsprogramma?'', had die laten weten. ,,Dit is toch een serieuze zaak?''

Gortdroge man, die Van den Doel. Dat is nu dat vernieuwende aan deze commissie, dat gevoel voor publiciteit. Wijlen Maarten van Traa en Klaas de Vries hielden zich stil toen ze hun enquêterapport hadden uitgebracht. Ze lieten de discussie voortrazen en deden als onafhankelijke rechters. Maar tegenwoordig wil het publiek heel de mens zien. Zo vaak dat iedereen de mens geheel uitkotst. Dan krijgen Kok, Borst en Jorritsma toch hun zin. Perfecte keuze die Meijer. Iemand moet dat toch eens tegen Hans Dijkstal zeggen.