Haagse sportlyriek: `Kenianen uit boomhut'

De organisatie van Stichting Promotie Den Haag is in opspraak geraakt wegens het verspreiden van een racistische brief na de atletiekwedstrijd City Pier City. In een dankbrief aan sponsors en medewerkers schreef een medewerker van de Haagse stichting over Keniaanse lopers die als rapste jagers hun boomhutten hadden verlaten en over Nederlandse blanken die de Afrikaanse kookpot tegemoet liepen. Verder schrijft hij over een aantrekkelijke kleurenstrijd tussen Europa en Afrika.

Directeur J. Tieleman van de Stichting Promotie Den Haag noemt de inhoud van de brief ,,volstrekt onacceptabel''. Hij belooft interne maatregelen tegen de medewerker en heeft de betreffende persoon een schriftelijke berisping gegeven. Tieleman sluit niet uit dat de briefschrijver uit zijn functie wordt ontheven. ,,Hij heeft een verregaande inschattingsfout gemaakt die tot maatregelen noopt.''

Tieleman werd afgelopen maandag op de hoogte gebracht van de brief, die eind vorige maand werd verstuurd. De directeur van Stichting Promotie Den Haag heeft vanmorgen ongeveer vijfhonderd excuusbrieven verzonden naar atleten, sponsors en medewerkers van de City Pier City-loop. ,,We zitten enorm in onze maag met dit probleem'', zegt Tieleman.

Projectmanager Jan Loman van de Stichting Promotie Den Haag betreurt de brief, maar verdedigt de briefschrijver. Loman spreekt over een ,,metaforische beschrijving''. Loman: ,,Wie met de avonturen van Sjors en Sjimmie is opgegroeid, weet zinswendingen als in de bedankbrief normaal op zijn waarde te schatten.''

De Nederlandse atletiekunie (KNAU) reageert terughoudend op de brief. ,,Wij zien geen reden voor paniek'', zegt directeur A. Kauffman. ,,Ik zou zelf zo'n brief nooit sturen, maar ik weet dat het absoluut niet verkeerd bedoeld was.''