Geen standbeeld voor Hermans

De Rijksuniversiteit Groningen trekt het plan voor een standbeeld van de schrijver W.F. Hermans terug. Het wordt geen standbeeld, maar een beeld ,,geïnspireerd op Hermans', zegt hoofd voorlichting W. Janssen. Een misverstand, noemt hij het. Eind maart maakte Janssen zelf bekend dat de Groningse universiteit Hermans, die er twintig jaar lang doceerde, met een beeld wilde eren. Het voornemen blijft van kracht, aldus Janssen, maar het wordt geen figuratief beeld. Het zal gaan om een ,,verbeelding, een voorwerp van kunst'.

Wel of geen beeld van Hermans in Groningen, het groeide in korte tijd uit tot een `kwestie'. ,,Ik ben een beetje geschrokken van de fervente voor- en tegenstanders', zegt prof. dr. H. Hermans, decaan van de letterenfaculteit. Ook Hermans' zoon mengde zich in het debat. ,,Mijn vader zou zich omdraaien in z'n graf', liet hij weten. W.F. Hermans lag overhoop met een aantal van zijn collega's en met het universiteitsbestuur (het conflict vereeuwigde hij in de roman Onder Professoren) en vertrok in 1973 naar Parijs.

Janssen zegt dat een abstract beeld ,,naar aanleiding van Hermans' goed past in de reeks kunst voorwerpen die de RUG in het kader van haar 400-jarig bestaan laat maken. (ANP)