FESTIVALS

Van augustus tot begin september is het in Edinburgh elk jaar festivaltijd. Meer dan een half miljoen bezoekers komen dan naar de Schotse hoofdstad, In de eerste plaats voor de twee theaterfestivals die samen het grootste theaterspektakel ter wereld vormen. Daarbij gaat het om het Edinburgh International Festival en het Edinburgh Festival Fringe.

Internationaal Het Internationale Festival ontstond bijna vijftig jaar geleden in de grauwe jaren na de grote oorlog. Kunst moest mensen verenigen. Kunst moest de meute verheffen. Sindsdien is de internationale reputatie van het festival tot grote hoogte gegroeid. Toneelschrijvers, regisseurs en choreografen voelen zich vereerd om voor Edinburgh te worden uitverkoren. Nog steeds ademt het spektakel een geloof in vooruitgang waarop het postmodernisme geen vat heeft gehad.

Het Edinburgh International Festival wordt gehouden van 15 augustus tot 4 september. Inlichtingen en boekingen: (0044-131) 47 32 00 Internet: eif.co.uk

Fringe Het Festival Fringe, letterlijk festival in de marge, is aardser, avontuurlijker, amateuristischer ook. Acht toneelgroepen, verontwaardigd omdat de notabelen hen hadden overgeslagen bij de programmering van het eerste Festival, lanceerden in de schaduw hun eigen producties, vaak in kleine, onconventionele accommodaties. Veel cabaratiers gebruiken het Festival Fringe als proeftuin: om nieuwe teksten te testen. Veel deelnemers komen ook alleen voor de lol: om één keer in hun leven op de planken te staan terwijl de hele wereld toekijkt. En dan zijn er de vele, vele kunstenaars die hopen op een doorbraak, die dromen van ontdekking. Maar de meesten mogen blij zijn als ze hun optreden niet met een bankroet moeten bekopen. Met een aanbod van ruim 13.000 voorstellingen is het aanbod overweldigend. Het Edinburgh Festival Fringe wordt van 8 tot 30 augustus gehouden. Inlichtingen en boekingen: (0044-131) 226 52 57 Internet: edfringe.com/ index.html