Dode en gewonde bij schietpartij op school Canada

Bij een schietpartij in een middelbare school in de Canadese deelstaat Alberta is gisteren een 17-jarige jongen om het leven gekomen. Een andere 17-jarige jongen ligt met zware verwondingen in een ziekenhuis. De schutter, een 14-jarige scholier, wordt vastgehouden door de Canadese politie.

Het incident, in het prairiedorp Taber, is de tweede schietpartij in een Noord-Amerikaanse middelbare school in tien dagen. Vorige week dinsdag werden op een school in de Amerikaanse staat Colorado twaalf scholieren en een leraar doodgeschoten door twee leerlingen, die vervolgens zelfmoord pleegden. Evenals de daders in Litteton, Colorado droeg de Canadese jongen volgens ooggetuigen een lange regenjas. Hij liep de school binnen met een afgezaagd geweer en bedreigde een leraar en een andere leerling, voordat hij werd overmeesterd.

,,Ik denk dat dit veel te maken heeft met de publiciteit over de gebeurtenis in de VS,'' zei een van de scholieren in Alberta. ,,Normaal gebeurt er nooit wat in Taber.'' Volgens Don Gellatly, hoofd van de school van 440 leerlingen, heeft het bloedbad in Colorado veel discussie opgeroepen. ,,Er is veel over gepraat in de klas,'' verklaarde hij.

De verdachte werd omschreven als een eenling die werd gepest. ,,Hij was niet erg populair,'' zei Regan Valgardson, een leerling van de school die zich met klasgenoten had schuilgehouden in een lokaal. ,,Een hoop kinderen waren gemeen tegen hem. Ik had wel eens medelijden met hem, maar ik deed ook wel eens gemeen.''

Ottawa nam in 1995 een wet op beheersing van vuurwapens aan. Volgens die wet moet elk vuurwapen uiterlijk in het jaar 2002 zijn geregistreerd door de bezitter.

Inzake de schietpartij in Colorado maakte de politie gisteren bekend dat een vriendin van Dylan Klebold, een van de daders, drie van de vier gebruikte vuurwapens heeft aangeschaft. Ook werd bekend dat mede-dader Eric Harris vijf dagen voor de schietpartij is afgewezen door het korps mariniers. Harris had verzwegen dat hij onder psychiatrische behandeling had gestaan en het anti-depressivum Luvox had geslikt, dat veel wordt toegepast bij adolescenten met een dwangneurose. The Washington Post meldt dat Harris zich volgens klasgenoten bij de mariniers had gemeld omdat hij opgewonden was over de luchtaanvallen op Joegoslavië en wilde vechten in Kosovo.