CONSERVATIEVEN

David McLetchie, de 46-jarige leider van de Schotse Conservatieven moet in de fenikslegende geloven. Bij de vorige verkiezingen verspeelde zijn partij al haar parlementszetels in Westminster, zelfs die van haar prominente minister van Defensie, Malcolm Rifkind. Maar de Conservatieven haalden wel 17,5 procent van de stemmen. Eén van de `onrechtvaardigheden' die het nieuwe kiesstelsel in Schotland moet rechttrekken, is dat zo'n percentage geen enkele zetel oplevert.

De Schotse Tories hopen uit hun as te herrijzen met een pleidooi voor verdere belastingverlaging, verdere hervorming van de gezondheidszorg en omvangrijke steun aan natuurbeheer en milieu. Van een tegenstander van decentralisatie is de partij nu in een voorzichtig voorstander veranderd en, bizar genoeg, in een bijna-bondgenoot van Labour. ,,Alleen door te bewijzen dat het parlement werkt, kunnen we voorkomen dat de Unie uiteenvalt'', aldus

McLetchie.