`Commissie treuzelde'

Het Tweede-Kamerlid Th. van den Doel (VVD), lid van de parlementaire enquêtecommissie, vindt dat de commissie te lang heeft getreuzeld met een rectificatie van het nieuws op een omstreden bandopname dat er gevaarlijke lading zou hebben gezeten in het El Al-toestel dat op de Bijlmer neerstortte.

Bovendien is hij ongelukkig met de wijze waarop zijn collega's uit de commissie de laatste dagen bij voortduring optreden in de media. Hij zei dat gisteren op Schiphol bij terugkomst van een werkbezoek in Noorwegen tegenover het dagblad De Gelderlander.

De enquêtecommissie onthulde op 3 februari tijdens de verhoren van enkele luchtverkeersleiders dat ze over een tape beschikte met gesprekken van kort na de ramp. Daarop verklaarde een El Al-functionaris dat er explosieven en giftige stoffen aan boord waren geweest. Enkele luchtverkeersleiders besloten daarop dit ,,onder de pet te houden''.

Dit nieuws sloeg in als een bom. Al diezelfde dag kwamen er echter aanwijzingen dat de El Al-functionaris zich had vergist. Het duurde echter nog twee weken voordat de commissie het misverstand aantoonde.

,,Ik heb onmiddellijk tegen de anderen gezegd dat we dat meteen moesten corrigeren'', aldus Van den Doel tegen het Gelderse dagblad. Hij had voorgesteld het verhoor van J. van der Maat, een deskundige op het gebied van gevaarlijke stoffen, te vervroegen. Deze had op de avond van de ramp al vastgesteld dat er geen gevaarlijke stoffen in het toestel zaten.

Van den Doel: ,,Ik wilde hem de volgende dag meteen laten komen. De rest was daartegen. Ik heb me neergelegd bij het meerderheidsstandpunt.'' Van der Maat werd uiteindelijk pas op 18 februari verhoord.

Van den Doel schaart zich hiermee achter de kritiek van zijn fractievoorzitter Dijkstal. Die zei afgelopen maandag dat hij de manier waarop de commissie met de bandopname was omgesprongen, beschouwde als een ernstige fout.

Van den Doel zei voorts dat hij het niet eens was met het optreden van de overige commissieleden dinsdagavond in het programma van Paul de Leeuw. ,,Dat is een humoristisch programma, lichtvoetig. Daar hoort dit onderwerp niet in thuis'', aldus Van den Doel.

De commissie had volgens hem ook willen meedoen aan het tv-programma van Barend en Van Dorp. ,,Dan ga je maar zonder mij'', had Van den Doel daarop gezegd, waarna ook de andere leden ervan hadden afgezien.