`Besmeurde socialist in Europese Commissie'

De leider van de Catalaanse socialistische partij, Narcís Serra, maakt grote kans benoemd te worden als een van de twee commissarissen die Spanje levert aan de Europese Commissie. Dit meldt vandaag het Catalaanse dagblad La Vanguardia.

Serra, die lange tijd als vice-premier in de regering van Felipe González diende, zou voldoen aan het profiel van de ideale commissaris zoals dat is geformuleerd door de nieuwe commissievoorzitter Romano Prodi.

De kandidatuur van Serra is opmerkelijk, omdat de socialistische leider een zeer slechte relatie onderhoudt met de regerende Partido Popular (PP) van premier Aznar. In de nadagen van het laatste kabinet-González dwong de PP, vanuit de oppositie, Serra tot aftreden. De vice-premier werd ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor ongeoorloofde afluisterpraktijken door de Spaanse spionagedienst Cesid.

De afluisterkwestie was een van de oorzaken van het voortijdig vertrek van de regering González in 1994. De socialisten hebben altijd beweerd dat de kwestie deel uitmaakte van een algemene lastercampagne om de regering van González ten val te brengen.

Serra onderhoudt zeer vriendschappelijke banden met Prodi. Zijn kandidatuur hangt echter nauw samen met de benoeming van de socialistische ex-minister van Economische Zaken Pedro Solbes als president van de Europese Investeringsbank (EIB). De benoeming van Solbes is vrijwel zeker, maar mocht deze geen doorgang vinden, dan wordt hij een serieuze kandidaat-commissaris en dus een concurrent van Serra.

De vergevorderde stoelendans om de Europese posten bij de socialisten staat in fel contrast met de besluiteloosheid die bij de regeringspartij van Aznar op dit punt heerst. Nog altijd is niet duidelijk wie de conservatieve kandidaat voor een van de twee Spaanse commissariaten zal worden. De PP besloot de afgelopen week wel dat de huidige minister van Landbouw, Loyola de Palacio, de conservatieve lijsttrekker wordt voor de komende verkiezingen van het Europese parlement.