België

Crypte

Vlak bij de koninklijke serres van het kasteel van Laken, die nog tot 19 mei open zijn voor het publiek, staat de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Laken. In de kerk aan het begin van de Koninklijke Parklaan liggen de Belgische vorsten begraven. Een veilige rustplaats bood de kerk niet, want tijdens de begrafenis van koning Boudewijn moesten grote netten het publiek in de kerk behoeden voor vallend gesteente. Architect Poelaert bleek nogal onzorgvuldig in de keuze van het materiaal en ook zijn andere bouwwerken, waaronder het Justitiepaleis, staan al jaren in de steigers omdat ook hier van alles naar beneden valt. De koninklijke crypte kan elke zondag van 14-17u worden bezocht. Naast de kerk bevindt zich overigens het mooiste kerkhof van Brussel.

Elisabethconcours

Meer dan 200 getalenteerde pianisten hebben zich ingeschreven voor een van de zwaarste muziekwedstrijden ter wereld, het Koningin Elisabethconcours. Dit jaar wordt uitsluitend piano gespeeld en de winnaar weet zich verzekerd van een grote carrière in de klassieke muziek. Koningin Elisabeth (1876-1965) die haar naam aan dit concours verbond, was zeer kunstzinnig. Ze speelde viool, schilderde en maakte vele beeldhouwwerken. In verschillende Brusselse concertzalen worden vanaf 3 mei de voorrondes gehouden. De halve finales worden gespeeld tussen 10 en 15 mei, de finale tussen 24 en 29 mei.

Inl en res bij het Paleis voor Schone Kunsten 00-3225078200.

En verder

Gratis toegang tot 160 musea in Vlaanderen en Brussel op 2 mei tijdens de Museumdag, op 1 mei zijn de musea in België gesloten; Broaching it diplomatically, de broches van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright in het Museum voor Moderne Kunst, Romestraat 11, Oostende t/m 23 mei, di-zo 10-18u; Het front in kleur, schilderijen uit de Eerste Wereldoorlog, t/m 23 mei in de galerie van het Gemeentekrediet, Kruidtuinlaan 44, Brussel. Di-zo 10-18u.