Belegger Unilever stelt zich soepel op

Beleggers waren vanochtend tolerant ten opzichte van het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever. De verdiensten over de eerste drie maanden vielen licht tegen, maar de redelijk positieve prognoses zetten het aandeel aanvankelijk zelfs op winst. Tegen het middaguur was de koers, hand in hand met de rest van de beurs, gedaald met 0,6 procent tot 65,25 euro.

Behalve de resultaten van Unilever was er weinig nieuws dat beleggers tot handelen aanzette. Met het lange weekeinde in het verschiet waren handelaren nauwelijks bereid nieuwe posities in te nemen, waardoor zelfs kleine verkooporders de koers konden drukken. Van de 25 fondsen die de AEX vormen stonden tegen het middaguur slechts vijf stuks op winst. De graadmeter incasseerde als gevolg hiervan een verlies van 3,01 punten tot 572,52 punten.

Alleen in de aandelen Baan, ABN Amro en Koninklijke Olie was sprake van een levendige handel. Baan deed het opnieuw uitstekend. In reactie op het kwartaalverlies was het aandeel gisteren al met bijna 14 procent gestegen. In de loop van vanochtend won het aandeel wederom 3,5 procent tot 9,35 euro. Het herstel van de olieprijs gaf Koninklijke Olie een duwtje in de rug. Het aandeel won 2,3 procent tot 53,85 euro.

Hoogovens was van de AEX-fondsen de grootste verliezer. Het staalconcern, dat als een van de cyclische fondsen de laatste dagen ongekend populair was, leverde 1,10 euro in op 37,90 euro. Een slechte ochtend kende ook KPN Telecom dat, na een uitspraak van toezichthouder Opta, zo'n 20 miljoen gulden aan zijn concurrenten moet terugbetalen omdat die bedrijven te veel voor het gebruik van het KPN-netwerk zouden hebben betaald. Het aandeel KPN liep 75 eurocent terug tot 40,35 euro.

Het aandeel Nationale Investeringsbank (NIB) steeg met 1,30 euro tot 30,60 euro. Beleggers lijken met deze stijging te speculeren op een hoger bod van de pensioenfondsen ABP en PGGM, nadat grootaandeelhouders ING, Fortis en ASR het bod van 29,95 euro inmiddels terzijde hebben geschoven. In de loop van vanmiddag zullen de twee pensioenfondsen laten weten of zij het bod zullen verhogen of intrekken.