Atoomspion China stal enorm aantal geheimen

Een Amerikaanse atoomgeleerde die verdacht wordt van spionage voor China blijkt veel meer geheime informatie over kernwapens ontvreemd te hebben dan aanvakelijk werd aangenomen. De man heeft een enorme hoeveelheid gegevens over de precieze werking van Amerikaanse kernwapens uit een geheim computersysteem van het nucleaire laboratorium in Los Alamos gekopieerd naar zijn eigen computer.

De in Taiwan geboren geleerde, Wen Ho Lee, werd vorige maand bij Los Alamos ontslagen omdat de Amerikaanse autoriteiten vermoedden dat hij in de jaren tachtig informatie over Amerika's meest geavanceerde kernkop, de W-88, had doorgespeeld naar China. Peking ontkent iedere betrokkenheid. Hoewel de FBI al in 1996 een onderzoek naar Lee opende, werd zijn computergebruik pas na zijn ontslag onder de loep genomen.

Pas toen bleek dat Lee in 1994 en 1995 miljoenen regels aan geheime codes uit het computersysteem van Los Alamos, dat slechts voor weinigen toegankelijk is, had opgeslagen in zijn eigen computer. Het gaat om codes die gebruikt worden bij het ontwerpen van kernwapens, bij het analyseren van kernproeven en bij het controleren van de veiligheid van kernkoppen. Die informatie kan volgens The New York Times, die gisteren als eerste over de zaak berichtte, nuttig zijn voor een kernmacht die de Amerikaanse nucleaire ontwerpen wil kopiëren.

Volgens Amerikaanse functionarissen zijn er aanwijzingen dat derden inzage hebben gehad in de informatie in de computer van Lee, die deel uit maakt van een makkelijk toegankelijk netwerk. Lee is niet in staat van beschuldiging gesteld, mogelijk omdat spionage bijzonder moeilijk te bewijzen is als de verdachte niet op heterdaad betrapt is.

De regering-Clinton ging heeft tot nog toe steeds gesteld dat Clinton nog niet aan de macht was toen de atoomspionage plaatshad. Nu blijkt echter dat Lee de meest gevoelige informatie onder Clintons bewind heeft ontvreemd. Achter gesloten deuren heeft de regering vorige week de leiders in het Congres op de hoogte gesteld. ,,Mijn ergste vrees is bewaarheid, dat de Chinese spionage doorgaat'', zei de Republikeinse senator Richard Shelby, voorzitter van de commissie voor de inlichtingendiensten.