Alleen voor leergierigen

Wie zijn vakantie dit jaar eens nuttig wil besteden, kan deze zomer een workshop Flamenco volgen in Granada. Of leren koken in Zuid-Frankrijk. Of hoeden maken in een klein dorpje bij Parijs. Een overzicht van leuke, gekke, leerzame zomercursussen.

Speelfilm in de Pyreneeën

Op een middeleeuws landgoed in de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën leert u van A tot Z een film maken: een script schrijven, dialogen oefenen, de set aankleden, repeteren en scènes opnemen. De workshop van twee weken filmen en acteren wordt gegeven door regisseur en filmmaker Hans van Raam en actrice en docente Ine Leytens. Overnachtingen in de oude pastorie op het landgoed `La Miana'. Kosten ƒ1.875 incl. workshop, overnachtingen en maaltijden, excl. reis. 27 juni t/m 10 juli. Inl. Eveline van Bogerijen, 015-2145678

Koken in de Ardèche

Wie de charme van het Franse platteland wil proeven, kan in Les Montagnes Ardèchoises een cursus Frans en Mediterraan koken volgen. Drie dagen koken en twee dagen wandelen in de bergen is een mogelijkheid. Of kies voor twee dagen koken, twee dagen teken- en schilderlessen en twee dagen Grandes Randonnées lopen. Het logeeradres is een opgeknapte boerderij uit 1648. Een workshop bewustzijnstraining behoort ook tot de mogelijkheden (11-19 juli). Kook- en wandelweek ƒ800, 30 aug-5 sept. Combinatieweek ƒ940, 23-30 juli en 1-8 aug. Inl. Wouter Udo of Violet Roest, 070-3557260, www.kookstudio.nl.

Fotoreis naar Sri Lanka

Liefhebbers van natuur, cultuur en fotografie kunnen hun hart ophalen tijdens een fotoreis naar Sri Lanka. Zestien dagen trekt u er rond met een bus. Gebouwen uit de koloniale tijd en tempels worden bezocht, en landschappen bekeken op precies die tijdstippen waarop het licht zeer geschikt is voor fotografie. Deelnemers slapen in een berghut, luxehotels en een junglekamp. U wordt begeleid door een professionele fotograaf die technische adviezen geeft. Prijs ƒ2.745 (incl. vliegen, overnachtingen, excursies). Vertrekdata 9 en 23 juli. Inl. Frits Falkenhagen, tel. 071-5156565.

Flamenco in Granada

Flamenco is kunst, flamenco is passie. In Granada kunt u vier weken lang een workshop volgen in flamenco dansen en gitaar spelen. Drie uur per dag krijgt u les in de techniek, choreografie en stijl van flamenco. U werkt aan de flamenco en ontwikkelt daarbij uw eigen stijl. De workshop is intensief; vier weken met vijftien uur les per week. Overigens zijn er het hele jaar door cursussen dansen of gitaar van een of twee weken. De leraren komen uit Granada. De zomercursussen worden tot 29 aug gegeven. Inl. Escuela Carmen de las Cuevas, Cuesta de los Chinos 15, 18010 Granada, Spanje, tel. 00 34 958 221062. www.carmencuevas.com

Saxofoonles in Frankrijk

Altijd al saxofoon willen spelen, maar geen zin of tijd om een jaar lang wekelijks lessen te volgen? In een twaalfde-eeuwse abdij in de Auvergne leert u in een of twee weken het instrument te bespelen. Deze cursus kan van 24 juli tot 21 aug worden gevolgd en kost ƒ500, of ƒ950 voor twee weken. Op de mooiste plekjes van Frankrijk zoals La Cadière d'Azur, Côte Picarde en Lembach biedt Stichting Artedu een groot aantal mogelijkheden op het gebied van zang (opera, jazz, chansons), tekenen/schilderen, schrijven/ poëzie, fotografie, wijn, koken en aquarel. Prijzen variëren van ƒ400 tot ƒ1.500. Inl. Artedu, 040-2125688. www.artedu.nl

Beeldhouwen

In de Peloponnesos, in een tuin aan zee, beeldhouwen en mozaïeken in marmer. Een cursus schilderen is ook een mogelijkheid. Prijzen vanaf ƒ1.075 (afhankelijk van de accomodatie), de vliegreis is niet bij de prijs inbegrepen. Inl. Vivari Sculpture, tel 020-6733241.

Voor beeldhouwen in steen kunt u terecht bij kunstenares Riet Kolenberg in Zuid-Frankrijk. Zij garandeert dat alle cursisten thuiskomen met een eigen beeldhouwwerk. Deze zomercursus (30 mei-5 juni en 6 juni-12 juni) is voor beginners en gevorderden. Prijs van de cursus en het verblijf op camping Les Libellules ƒ750, de reis is niet inbegrepen. Inl. 0172-616191.

Kajakken in Slovenië en de Alpen

Leer wildwatertechnieken op de Soça, de Verdon of de Durance. Er is een route door een dal met smeltwater en langs een sprookjesachtige waterval. Er zijn verschillende cursussen voor beginners en gevorderden op vier niveaus. De prijs van alle vijfdaagse wildwatercursussen in juni, juli en aug bedraagt ƒ415. Een raftafdaling maken is ook mogelijk (ƒ65 voor een dagtocht). Stip-Yaks Nederland, tel 075-6404455, www.stip-yaks.com.

Ook Frans Buitensport organiseert kajakcursussen in Slovenië en de Franse Alpen, voor informatie reisbureau De Wandelwaaier: 020-6226990, www.leeuwma.com. Frans Buitensport biedt ook klimcursussen en een combinatieprogramma van kajakken en klimmen.

Hoeden maken in Frankrijk

Een hoed moet passen bij degene die hem draagt. Wat is er dan beter dan een zelfgemaakte hoed die helemaal aan de persoonlijke wensen voldoet? In het dorpje Vallière, dat op vierhonderd kilometer ten zuiden van Parijs ligt, kunt u onder begeleiding van hoedenontwerpster Agnes Clijnk zelf een hoed maken. Dit kan naar bestaand model of naar eigen ontwerp. Het onderkomen is een authentiek herenhuis uit 1892 met een grote tuin. Workshops op 2-8 mei, 9-15 mei, 13-19 juni, 20-26 juni, 18-24 juli, 15-21 aug, en 22-28 aug. Prijs voor een week ƒ695, incl. verblijf en vol pension, gebruikt materiaal wordt apart afgerekend. Inl. L'Hexaèdre 030-276045 of www.xs4all.nl/~chrishen

Italiaanse cultuur

Taalscholen in Florence, Napels en Rome bieden in de zomer niet alleen taalcursussen, maar ook (combinatie-)studies over de geschiedenis van de Italiaanse film, de geschiedenis van Napels, Italiaanse muziek, de Italiaanse pers en negentiende-eeuwse Italiaanse literatuur. Voor informatie over professionele taal- en cultuurcursussen: Cultureel Instituut van Italië, Keizersgracht 564, 1017 EM Amsterdam, 020-6265314 (10-12u en 14-16 u). www.italcult.demon.nl/iic.htm

Meubels restaureren in Toscane

Bent u geïnteresseerd in antieke meubelen, maar heeft u nooit de moed gehad om zelf een restauratie ter hand te nemen? In een vijftiende-eeuwse villa in de heuvels van Toscane restaureert u een week lang antieke meubelen en u gaat naar huis met een zelfgemaakte marqueterie (hout inlegwerk), geappliqueerd op een kistje. Op de cursus vergulden maakt u een achttienkaraats gulden lijst. De inhoud van de cursus is flexibel en daarom geschikt voor beginners, maar ook voor ondernemers met een antiekzaak. De cursus kost ƒ1.750 (incl. verblijf, materiaal, maaltijden en excursie naar Florence), er is ook een programma voor partners. 2-7 mei, 9-14 mei, 12-17 sept, 19-24 sept, 26 sept-1 okt. Inl. Anne-Marie van Benthem-Doppegieter, 0172-613567.

Theatervakantie Epidauros

Maak een tragedie mee in een oud theater in een pijnboombos in Epidauros. Aan de hand van een theatervoorstelling leert u de Griekse mythologie kennen. Dialogen en monologen speelt u zelf. 's Morgens theaterlessen, 's middags vrij en 's avonds naar een voorstelling in een oud theater, lessen Griekse verhalen vertellen en traditionele dansen. Theatercursussen in Epidauros: 3-17 juli en 24 juli-7 aug, prijs ƒ2175. Deze cursus is geschikt voor mensen die al eens een cursus toneel hebben gevolgd. Karen de Vries, 030-2318383.

Schilderen in Frankrijk

Vergezichten, pittoreske dorpjes en landschappen schilderen in de Dordogne. De dag begint met vier uur schilderen, 's middags heeft u tijd om de streek te ontdekken en 's avonds is er een korte bespreking van het werk. Frankrijk met Verve organiseert cursussen voor beginners en gevorderden. 10-17 juli, 17-24 juli, 24-31 juli, 3-9 okt, 10-16 okt. Het cursusgeld, incl. overnachtingen en maaltijden, bedraagt ƒ745 per week. Inl Marguerite van Randwijck, 070-3562689 en www.mindatwork.nl/fmv/frankrijk

Rots- en ijsklimmen in Oostenrijk

Bergklimmers worden tijdens deze cursus beloond met adembenemende panorama's. Beginners kunnen het Dachsteingebergte in Oostenrijk met een gids beklimmen. Dit veelzijdige gebergte heeft aan één kant majestueuze bergreuzen en aan de andere kant markante en messcherpe bergkammen. U leert allerlei technieken op het gebied van lopen, klimmen, touwen, oriënteren en redden. Behalve deze basiscursus bergsport (ƒ1.095, zes overnachtingen, 27 juni-3 juli, 25-31 juli, 8-14 aug) is er ook een cursus alpine-rotsklimmen en een opbouwcursus ijsklimmen. Ook voor gevorderden zijn er vele mogelijkheden. Alpintreff Berg- en skisport, 040-2903325, www.alpintreff.com.

Dansen in Cuba

Ontdek de roots van de salsa in Cuba. Op live muziek dansen in dansgelegenheden van de locals van Oud-Havana. Behalve traditionele en moderne Cubaanse dansstijlen kunt u meedoen aan workshops in percussie en bodypainting. Aan de culturele en religieuze achtergronden van de dansen wordt uitgebreid aandacht besteed. Dansreis La Dynamica, 1-16 juni, 24 aug-8 sept. Prijs ƒ2.590 (incl. vlucht, overnachtingen, Afro-Cubaanse religie ceremonie en dansshows). Inl. Charlotte Vlug 030-2713326 of Myriam Hendrickx 078-6310755, www.salsanet.nl

Filosoferen op Amorgos

Aristoteles, Foucault of Descartes bestuderen, waar kan dat lekkerder dan onder de Griekse zon? Op het ruige bergeiland Amorgos leest u 's morgens wijsgerige teksten, 's middags is het tijd voor een filosofisch gesprek in de schaduw van olijfbomen. Er worden vier cursussen met verschillende onderwerpen gegeven: 15-24 juni, 6-15 juli, 20-29 juli, 31 aug-9 sept. De cursus kost ƒ750 (incl. cursusmateriaal, excl. reis- en verblijfkosten). Inl. Filosofisch bureau Ataraxia 020-6936983

Paragliden in de Vogezen

Wel eens gedroomd dat u kunt vliegen? Met de basiscursus bergvliegen combineert u een vakantie in de bergen met een parapente-opleiding van Paragliding Holland. Er zijn het hele jaar door cursussen voor vier niveaus. Beginners kunnen naar de Vogezen of de Franse Alpen, voor gevorderden zijn er mogelijkheden in Marokko, Spanje, Oostenrijk, Italië en Kreta. Een basiscursus bergvliegen van zes dagen kost ƒ910. Inl. Jaap en Joanna Eringa 010-4622953, www.paragliding.nl

De Vijf Ritmes in België

Verlangens, gevoelens, gedachten en ervaringen kunnen tot uitdrukking worden gebracht met het dansen van ritmes. De Vijf Ritmes van Gabrielle Roth (vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stil) vormen de rode draad van deze `zomerwave'. De dansruimte en het verblijf is een monumentale boerderij in het dorpje Charneux, net over de Belgische grens. Geschikt voor gepassioneerde dansers en voorzichtige bewegers, voor soepel en voor stijf. 7-11 juli. De workshop kost ƒ775, Volta Venema 0343-511522 of Gaby van Dillen 024-3886221.