Zweedse politica dronken op reis

Gudrun Schyman, de leider van de Linkse Partij in Zweden, heeft excuses aangeboden voor het feit dat ze onlangs dronken in een vliegtuig heeft gezeten. De flamboyante en in Zweden zeer populaire Schyman verklaarde voor de verkiezingen van vorig jaar openlijk dat ze onder behandeling was voor overdadig alcoholgebruik. Wegens gebrek aan tijd was ze echter met die behandeling gestopt, in de veronderstelling dat ze die niet meer nodig had. Fractie en partijbestuur hebben haar hun steun toegezegd. Bij haar aantreden had de Linkse Partij slechts 3 procent van de stemmen, bij de verkiezingen in september behaalde ze 12 procent – een belangrijk deel van de winst was afkomstig van sociaal-democratische kiezers die ontevreden waren over het regeringsbeleid. Samen met de Groenen helpt de Linkse Partij de sociaal-democratische minderheidsregering van Persson aan voldoende steun. (Reuters)