Weer vertraging bouw Boijmans

Van een omwonende van het gemeentelijke Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam kan niet geëist worden dat zij haast maakt met het indienen van haar beroepschrift. Dat is de uitkomst van een kort geding dat gisteren diende voor de Rotterdamse rechtbank. De gemeente eiste een versnelling in de procedure, maar de rechter wees die vordering af, omdat daartoe geen wettelijke basis bestaat. De tegenpartij heeft nu tot 18 mei aanstaande de tijd, hetgeen volgens een gemeente-woordvoerster weer enkele weken vertraging voor de nieuwbouw oplevert. De rechter hoopt op ,,de elegantie om niet tot het laatste moment te wachten met het indienen.'' Of de opening van deze museumuitbreiding nog op 1 januari 2001 kan plaatsvinden, ,,laat zich moeilijk voorspellen'', aldus een woordvoerster van de gemeente vanmorgen, die namens het museum het woord voert. Het is zelfs de vraag of het eerste kwartaal van dat jaar – in 2001 is Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa – haalbaar is. Twintig maanden zijn er nodig om de uitbreiding van de Belgische architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem te realiseren. Maar zowel de huurster van een pand dat gedeeltelijk gesloopt moet worden, als de naburige bank probeert met uiteenlopende juridische procedures sloop te voorkomen en een monumentenstatus van het pand te bereiken. Aanpassing van de bouwplannen werd, aldus een juridische woordvoerder van de gemeente vorige week, niet uitgesloten.