Verwijt aan Netelenbos

Het CDA heeft minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) gisteren verweten dat zij de Tweede Kamer niet juist heeft geïnformeerd over de private exploitatie van de Betuweroute. Het Kamerlid Leers neemt het Netelenbos kwalijk dat zij in een brief van begin deze maand verklaarde dat zich hiervoor nog niemand had gemeld.

In werkelijkheid lag er toen echter al een voorstel van R. Lubbers, de broer van de oud-premier, voor een bijdrage aan de private financiering ter grootte van 1,6 miljard gulden. ,,Erg blij is ze kennelijk niet met de eerste vis aan de haak'', aldus Leers gisteren tijdens een debat met de minister.

Het kabinet is er steeds van uitgegaan dat het bedrijfsleven 1,6 miljard gulden zou bijdragen aan de Betuweroute. Aangezien er zich vorige herfst nog altijd niemand had gemeld, schoot minister Zalm (Financiën) dit bedrag echter maar vast voor. De Betuweroute moet in 2005 in gebruik worden genomen.

Netelenbos toonde zich verbaasd over de kritiek. ,,Geen enkel voorstel is weggewimpeld.'' Volgens haar moeten er bij het aantrekken van private fondsen goede procedures worden gevolgd en verdient degene die zich het eerst meldt, geen voorkeursbehandeling. Daarom volgt er nu eerst nog een marktconsultatie. Op de vraag waarom ze schreef dat nog niemand zich had gemeld, ging ze niet specifiek in. De regeringspartijen toonden zich niet erg opgewonden en steunden de minister.