Uitslag `M'

Denkraam, de denksportrubriek van `M' van 27 maart, stond in het teken van tijdschriften. Dit thema was in twee prijspuzzels verwerkt. Bij een werd gevraagd om een diagram in te vullen met woorden die te vormen zijn uit de letters van M4A1G3A1Z6I2N2E1 met de daarbij gegeven getalswaarden. De verticaal en horizontaal opgetelde waarden leverden een som op, waarvan het hoogste totaal in guldens zou worden uitgekeerd. De winnaars P. Beers uit Oudenhoorn en M. Ehrlich uit Voorschoten slaagden er alletwee in op een eindgetal van 228 uit te komen.

De inzendingen leverden een interessante verzameling woorden op, waarin G, M en Z uiteraard de favoriete letters waren. Ik mag wel zeggen: eenzinnig ging menigeen - gezinnen en eenzame genieën - z'n eigen gang door met zingezang en enige neiging tot manie door dit enige enigma te zigzaggen. Ze zeggen, mimen, nemen aan, enz.: `Aangenaam aanzien zeg ... inenen de magie van een minieme, maar geinige zege!'

De andere prijspuzzel was duidelijk lastiger. De bedoeling was om van de covers van 27 bladen vast te stellen welk tijdschrift het ruimste scala aan onderwerpen bood. De covers zelf waren multi-interpretabel. Zo paste `M' zowel in de serie getallen (M=1000) als stadions (M-wave in Nagano). Bij deze laatste reeks hoorde ook de cover van de Black Panthers (Olympische Spelen Mexico), die weer aansloot bij de reeks kleurige dingen, evenals het tijdschrift dat ging over Casablanca (`wit huis'). En `Casablanca' zat weer in het rijtje films, net als de film `10', waarmee we weer terug zijn bij de getallen.

De strijd ging uiteindelijk tussen de tijdschriften `Top of the Bill' (de Lewinsky-zaak, staatshoofden, de Golfoorlog of kleurige dingen) en `14' met Cruijff (getallen, J.C.'s, films en Troje (Ajax).

Ieder issue had ook een verschillend gewicht, af te meten aan het aantal tijdschriften dat het thema behandelde. Aldus was het mogelijk dat `Top of the Bill', ondanks het gelijke aantal issues, het met een haarbreedte verloor van het tijdschrift over onze nationale held, omdat een van diens items (de J.C.'s) ook nog op vijf andere covers zichtbaar was: Narrenwijsheid (van J.C. van Schagen), een bloem (J.C. Bloem), Kerstmis (Jezus Christus), North Starr (J.C. Noordstar, volgens mij de moeilijkste) en Jan Cremer.

Herman Grimme uit Groningen kwam het verst in het doorgronden van het bladenaanbod.