Trompettist Al Hirt (76) overleden

De Amerikaanse trompettist Al Hirt (76) is gisteren in zijn woonplaats New Orleans overleden aan een leverkwaal. Hij was al geruime tijd ziek. Hirt werd vooral populair door de manier waarop hij popmuziek voorzag van een sausje swingende New Orleans jazz. Tijdens zijn vijftigjarige carrière werd Hirt, om zijn virtuositeit `de koning van de trompet' genoemd, 21 maal genomineerd voor een Grammy-award. Hij won de prijs in 1964 voor zijn hit `Java' waarmee hij in de jaren zestig internationaal furore maakte. Het tijdschrift Playboy riep hem vijftien keer uit tot beste trompettist van de wereld. Hirt kreeg een klassieke opleiding op het conservatorium, maar legde zich toe op het lichtere genre en de jazz. Hij speelde in swingbands van onder anderen Benny Goodman en Tommy en Jimmy Dorsey. Hij formeerde ook een eigen band en was in New Orleans lange tijd eigenaar van de jazzclub French Quarter. (Reuters)