Stuktrappen glazen spannender dan de popmuziek van Reef

Waar andere bands soms vermanend optreden om hun voorste toeschouwers tegen agressieve stagedivers te beschermen, moet het publiek van Reef zelf uitkijken voor zanger Gary Stringer. Bij het concert van de Britse band gisteravond in de Melkweg gaf hij, notabene tijdens de vertolking van het brave, half-akoestische nummer `Mellow', een venijnige trap tegen de opgestapelde glazen in de arm van een barkeeper die langs het podium liep. Rondspattend glas alom. Het was het spannendste moment van het optreden.

In tegenstelling tot Kula Shaker, die de avond ervoor in Tilburg een briljant concert gaf en ooit voorprogramma was van Reef, lijkt het alsof de Londense band enigszins stil is blijven staan. Ook al was de helft van de twintig songs die gespeeld werden afkomstig van de zojuist verschenen plaat Ride en putte Reef uit de beste nummers van hun wisselvallige drie albums, de variatie was ver te zoeken. Er waren uitschieters als `I've Got Something To Say', waar Stringer zelf ook de gitaar ter hand nam en bassist Jack Bessant de Nord Lead synthesizer bespeelde, terwijl zijn plaats achter de snaren werd ingenomen door een roadie. Of in de vorm van sterke nummers als `Place Your Hands', de toegift `Naked' (Reefs eerste hit en de soundtrack voor een Sony minidisc-commercial) en `Summer's In Bloom', waarbij Stringer zich in het publiek begaf. Het was, naast het glasincident, een van de weinige onverwachte acties van de zanger, die als enig commentaar af en toe een ingestudeerd dankjewel stamelde en soms schaapachtig smoesde met fanatieke fans vooraan, in groten getale uit Engeland overgekomen. In het moederland is Reef behoorlijk populair, sinds het debuut met `Replenish' vijf jaar geleden. Hun degelijk groovende retrorock met vleugjes soul is fors beïnvloed door oudgedienden als The Faces, The Stones en The Free en de band wordt regelmatig vergeleken met The Black Crowes, andere traditionele rockers.

In `I Would Have Left You' zit een middengedeelte dat rechtstreeks gekopieerd is van Led Zeppelin's `Whole Lotta Love'. Helaas ontbeerde het concert de elektrisch geladen spanning van het Melkweg-optreden van vorig jaar, waar de leden van Reef in hun kinderlijk enthousiasme de zaal totaal wisten mee te slepen.

Concert: Reef. Gehoord: 27-4, Melkweg, Amsterdam