Steeds meer vertragingen op Schiphol

Waar de Nederlandse Spoorwegen met enige moeite nog ruim 80 procent van de treinen op het gewenste tijdstip kan laten rijden, scoort Schiphol met de vliegtuigen nog beroerder. Vorig jaar was slechts 71,2 procent van alle aankomende toestellen op tijd, terwijl niet meer dan 58,2 procent van alle vliegtuigen volgens afspraak vertrok. ,,Een dieptepunt'', stelt de Schiphol-directie beschaamd vast in haar jaarverslag over 1998.

Tal van oorzaken liggen aan de beroerde punctualiteit ten grondslag, meent Schiphol. Zo was er het slechte weer, de drukte in het Europese luchtruim en de invoering van een nieuw verkeersleidingsysteem. Ook de continue bouwput die Schiphol is, zorgde voor vertragingen. Schiphol gaat met een forse reorganisatie de stiptheid en klantvriendelijkheid op de luchthaven opvoeren.

Schiphol wil snel als volwaardige zelfstandige onderneming kunnen opereren om de internationale concurrentie het hoofd te kunnen bieden. De directie van de nationale luchthaven roept de staat dan ook op zijn belang van 75,8 procent te verkopen. (ANP)