Ronaldo best betaalde voetballer: 18,4 miljoen

Ook al beleeft hij een teleurstellend seizoen, Ronaldo is nog steeds de best betaalde voetballer ter wereld. Dat blijkt uit een overzicht dat het voetbaltijdschrift France Football gisteren publiceerde.

Ronaldo, in 1996 en 1997 gekroond tot de beste voetballer van de wereld, verdient dit seizoen 18,4 miljoen gulden. Zijn maandsalaris bij Inter Milaan bedraagt 670.000 gulden. Het Franse sportblad raamt de reclame-inkomsten van de Braziliaanse aanvaller op ruim tien miljoen gulden per jaar.

Tweede op de lijst van grootverdieners is David Beckham, de middenvelder van Manchester United. Met een jaarinkomen van 10 miljoen gulden blijft de Engelsman Zinedine Zidane net voor. De Franse spelverdeler van Juventus verdient 9,9 miljoen gulden. De nummer vier op de lijst, spits Christian Vieri van Lazio Roma, moet genoegen nemen met ruim 9 miljoen gulden.

In de top-tien van Franse voetballers zitten negen spelers die afgelopen zomer wereldkampioen werden. David Ginola is de enige Fransman die het WK miste en toch tot de grootverdieners behoort. De speler van Tottenham Hotspur, gisteren uitgeroepen tot de beste speler uit de Engelse competitie, verdient dit seizoen 4,3 miljoen gulden. Daarmee staat Ginola zesde op de Franse lijst.

De salarissen van de voetballers in Engelse Premier League zijn de laatste jaren explosief gestegen. Dat heeft Gerry Boon, stichter van de Deloitte & Touche Football Finance Review, berekend. Volgens de accountant verdient een voetballer in de Premier League gemiddeld ruim 800.000 gulden. Dat is een stijging met 35 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Sinds de oprichting van de Premier League in 1992 zijn de jaarsalarissen bijna verviervoudigd.

De oorzaak voor de stijging ligt volgens Boon in het Bosman-arrest en de opbrengst van de verkoop van de televisierechten. ,,Clubs geven momenteel ruim 50 procent van hun budget uit aan salarissen'', aldus Boon, ,,dat was vroeger 37 procent.''

Boon verwacht dat de spelers in de toekomst door hun clubs in drie categoriëen zullen worden ingedeeld. ,,De ster, de eerst-elftalspeler en het lid van de selectie.'' In dat systeem, waarschuwt Boon, zullen de salarissen van de sterren explosief blijven stijgen.