Razdorov kan zich volledig wijden aan handbalploeg

Handbalster Ana Razdorov zal komend seizoen volledig beschikbaar zijn voor de nationale selectie van bondscoach Bert Bouwer. Het handbalverbond (NHV) heeft het contract van de Servische speelster, die sinds kort in het bezit is van een Nederlands paspoort, bij het Roermondse Swift afgekocht. Bij uitzondering mocht Razdorov dit seizoen de nationale ploeg combineren met clubhandbal. De andere internationals stapten twee jaar geleden al uit de competitie.

Tot de selectie voor de eindronde van het WK in december in Denemarken en Noorwegen behoort ook weer Saskia Mulder. De talentvolle rechteraanvalster heeft voor de nationale ploeg gekozen. Ze speelde de afgelopen twee jaar voor het Duitse Herrentrup. Tegenover de komst van Mulder en Razdorov staat het vertrek van voormalig aanvoerster Nicole Vaassen. De 29-jarige speelster tekende een contract bij het Deense Randers.

Bondscoach Bouwer betreurt het besluit van zijn steunpilaar, maar slaagde er niet in haar op andere gedachten te brengen. Hij wil alleen fulltimers in zijn selectie hebben. In noodgevallen zal hij wel een beroep doen op Vaassen. De speelster, die in Denemarken naast het handbal een baan als fysiotherapeute krijgt, wil voor Nederland blijven uitkomen. ,,Voor mij staat de deur wagenwijd open.'' De sterke Razdorov vervangt Vaassen in de linkeropbouw.

Bij het WK kunnen de eerste vier landen, en misschien de eerste vijf, zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Nederland is ingedeeld in de poule met thuisland Noorwegen, Polen, Wit-Rusland, Tsjechië en Australië. In de maanden voor het WK zal de selectie van Bouwer zich optimaal voorbereiden. Het aantal trainingsuren wordt uitgebreid naar 22 uur per week. Er zal ook in de ochtenduren worden getraind. Voor Nederland staan onder meer trips op het programma naar Noorwegen, de Europees kampioen, en naar Lanzarote, waar twee keer tegen Denemarken wordt gespeeld.

Bouwer, wiens staf werd uitgebreid met een haptonoom, een keeperstrainer en een video-analist, wil nog twaalf extra interlands spelen. Daar is 400.000 gulden voor nodig. Het NHV is op zoek naar meer sponsors. Het verbond heeft een campagne opgezet waarbij geldschieters de beschikking krijgen over drie internationals.

Het is nog altijd onzeker of de Nederlandse ploeg, onder de naam Van Riet Nieuwegein, de Europese finale om de City Cup tegen het Joegoslavische Zork Napredak kan spelen. Voor beide wedstrijden is er nog geen lokatie gevonden. De thuiswedstrijd mag niet in Nederland worden gespeeld omdat het ministerie van VWS sportcontacten met Joegoslavië in eigen land verbiedt.

Het bestuur van het NHV wilde een van de wedstrijden laten spelen in Nordhorn, net over de Duitse grens in de buurt van Denekamp. Duitsland weigert echter visa te verstrekken aan de Joegoslavische speelsters. Een voorstel van de Europese handbalfederatie (EHF) om in de Roemeense stad Valcea te spelen werd weer door het NHV afgewezen. Roemenië heeft het luchtruim geopend voor de NAVO-aanvallen tegen Joegoslavië en is dus betrokken bij de oorlog. Het NHV verlangt voor vrijdagmiddag een duidelijk standpunt van de EHF. Als de internationale bond met een schorsing en een boete blijft dreigen, stapt Nederland naar het internationale sporttribunaal in Zwitserland.

De volledige WK-selectie: Doel: Menten, Tienstra; Veld: Razdorov, De Boer, Van Linder, Hekman, Lamein, Burgers, Van Goor, Feijen, Veltmaat, Assink, Ordelmans, Erkelens, Mulder en Krijnen.