Politiechef van Corsica verdacht van aanslag

De hoogste politiechef op het Franse Middellandse Zee-eiland Corsica is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij brandstichting. Henri Mazères zou, samen met twee agenten van het elitekorps van Corsica, op 20 april het restaurant Chez Françis hebben aangestoken. De drie werden tijdens de brand in het gebouw aangetroffen. Een van hen ligt met brandwonden in een ziekenhuis in Toulon.

In verband met de aanhouding is de Franse prefect van Corsica, Bernard Bonnet, naar Parijs ontboden om uitleg te geven. Bonnet verklaarde ,,bedroefd en verbijsterd'' te zijn door de gebeurtenissen.

De rechtse oppositie heeft echter gesuggereerd dat Mazères niet op eigen gezag zou hebben gehandeld, maar opdracht had van hogerhand. Dat zou ook verklaren waarom de gewonde agent naar Toulon was gebracht en niet naar een ziekenhuis op Corsica zelf. Men zou de brand in de schoenen hebben willen schuiven van nationalistische terreurorganisaties op het eiland, als een rechtvaardiging voor het opvoeren van de strijd tegen die organisaties. Bernard Pons, een gaullistische parlementariër die goede banden heeft met president Chirac, eiste dat de opdrachtgevers van de aanslag gestraft worden.

Minister van Binnenlandse Zaken Pierre Chevènement heeft Bonnet gisteren in bescherming genomen. ,,Het is duidelijk dat de gebeurtenissen een klap zijn voor de poging om de rechtsorde op het eiland te herstellen'', aldus Chevènement. Volgens de minister zou Bonnet juist ,,moedig'' zijn taak uitvoeren om het eiland te zuiveren van corruptie.

Bonnet werd benoemd na de moord op zijn voorganger Claude Erignac in februari vorig jaar. Hij heeft sindsdien een begin gemaakt met de afbraak van alle illegaal gebouwde hotels en restaurants. Ook Chez Françis moest verdwijnen. De eigenaar had toegezegd zijn restaurant na het komende toeristenseizoen te zullen afbreken.

Op Corsica strijden verschillende nationalistische groepen al jaren voor meer onafhankelijkheid. Geen van hen wil de band met Frankrijk, een grote bron van subsidie-inkomsten, overigens geheel doorsnijden. Bijna wekelijks wordt wel ergens op het eiland een gebouw beschadigd bij een aanslag. Meestal gaat het om bezittingen van de Franse overheid of van zakenlieden afkomstig van het Franse vasteland.

Premier Jospin zal vanmiddag in het parlement een verklaring afleggen. Hij zei gisteren zo snel mogelijk ,,de hele waarheid'' te willen weten, omdat dat volgens hem ,,in het belang van de staat'' is. (AFP, Reuters, AP)