Peper wil Bijlmerstudie niet betalen

Minister Peper (Binnenlandse Zaken) weigert het gezondheidsonderzoek van politieagenten te betalen die bij de Bijlmerramp betrokken zijn geweest.

Burgemeester Patijn en de korpsleiding van de Amsterdamse politie zijn verbolgen over Pepers weigering. ,,Wij hadden gedacht dat dit wel anders zou gaan. Peper maakt zich er makkelijk van af'', zegt de woordvoerder van Patijn.

Peper vindt dat Patijn de werkgever is van de politieagenten en dat het onderzoek uit het budget van eigen politiekorps betaald moet worden. In een brief heeft Peper de burgemeester daarom laten weten dat Patijn ,,als werkgever van het regionaal politiekorps Amsterdam-Amstelland'' zelf kan besluiten om aansluiting te zoeken bij het onderzoek dat uitgevoerd zal worden door KLM Arbo Services.

Patijn is het hier niet mee eens. ,,Patijn is helemaal niet de werkgever van de politieagenten. Dat is Peper zelf'', zegt de woordvoerder. De gemeente Amsterdam vindt het ,,onbegrijpelijk'' dat er over de financiering onenigheid is ontstaan. Ook korpschef J. Kuiper is ,,teleurgesteld'' over Pepers formele opstelling.

Tijdens de Bijlmerramp zijn 1.350 politieagenten uit Amsterdam en 450 agenten van andere korpsen werkzaam geweest op het rampterrein. Verder zijn 1.000 brandweerlieden, 400 GGD'ers, 400 medewerkers van andere gemeentelijke diensten en 200 vrijwilligers op het terrein aanwezig geweest. Vorige week hebben zij een brief gekregen waarin ze erop attent worden gemaakt dat ze zich kunnen aanmelden. Ook bewoners zullen worden onderzocht. Inmiddels hebben zich 1.300 bewoners aangemeld. De gemeente verwacht dat dit nog zal oplopen tot ongeveer 1.500. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft zich al bereid getoond om de kosten van de bewoners en de vrijwillige hulverleners te betalen.

Hoeveel het onderzoek gaat kosten is nog onduidelijk. Amsterdam heeft in ieder geval zeven miljoen gulden geserveerd voor de kosten van de brandweerlieden en de GGD-medewerkers.

Het onderzoek van KLM Arbo Services begint niet zoals eerder verwacht al in mei, maar pas in oktober. Volgens een commissie van deskundigen die de studie begeleidt, is het nodig dat eerst een pilot-onderzoek wordt gehouden om een goede onderzoekshypothese te kunnen formuleren. De pilot begint in augustus. ,,De commissie van deskundigen wil een gedegen opzet want het onderzoek zal door collega's natuurlijk met argusogen worden bekeken'', zegt een gemeentewoordvoerder.