Pentagon mobiliseert reservisten

President Clinton heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren toestemming gegeven om ruim 33.000 reservisten op te roepen voor de aanvallen op Joegoslavië. De extra manschappen zijn volgens het Pentagon nodig om het luchtoffensief van de NAVO te kunnen opvoeren.

De 33.102 reservisten die worden opgeroepen hoeven hun leven in de burgermaatschappij niet allemaal meteen te onderbreken. De mobilisatie, die al meer dan een week verwacht werd, vindt geleidelijk plaats, te beginnen met 2.116 leden van de Nationale Garde en de luchtmacht.

Naarmate zich meer reservisten bij hun eenheden moeten melden, zal het effect door het hele land ook meer merkbaar zijn in gezinnen en bij bedrijven. De mobilisatie zal de luchtvaartindustrie naar verwachting het hardst treffen, omdat het Pentagon veel piloten, boordwerktuigkundigen en ander vliegend personeel nodig heeft. Een president kan reservisten oproepen voor maximaal 270 dagen actieve dienst.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat het streeft naar meer economische sancties tegen Joegoslavië. Alleen nog humantaire goederen zouden volgens de Amerikanen tot Joegoslavië moeten worden toegelaten.

Dominee Jesse Jackson maakt zich op om aan het hoofd van een delegatie naar de Joegoslavische hoofdstad Belgrado te reizen, in de hoop de drie Amerikaanse soldaten vrij te krijgen die daar gevangen worden gehouden. Bij de grens van Joegoslavië en Macedonië vielen de drie op 31 maart in handen van de Serviërs onder omstandigheden die nog niet opgehelderd zijn. De drie hebben inmiddels bezoek gehad van de voorzitter van het Internationale Rode Kruis.

Het Witte Huis heeft Jackson gewaarschuwd voor de gevaren van zijn missie, die hem midden in het oorlogsgebied brengt. Ook heeft het Witte Huis hem op het hart gedrukt om de positie van de NAVO in het conflict te verdedigen. Andere delegatie-leden zijn islamitische, christelijke, joodse en Servisch-Amerikaanse geestelijken.

In 1984 wist Jackson in Syrië de vrijlating te bewerken van een luitenant van de luchtmacht wiens bommenwerper bij Libanon was neergeschoten. In 1990 hielp Jackson de vrijlating van meer dan 700 vrouwen en kinderen die in Irak vastzaten en die tijdens de Golfoorlog gebruikt werden als ,,menselijk schild'' tegen Amerikaanse militaire aanvallen.