Optie Bakrie op belang in Telkomsel

KPN heeft het Indonesische bedrijf Bakrie & Brothers het recht toegekend het KPN-belang van 17,3 procent in het Indonesische PT Telkomsel (mobiele telefonie) voor de helft over te nemen. Dat blijkt uit het jaarverslag van KPN over 1998.

Volgens een woordvoerder zijn KPN en Bakrie in 1993 overeengekomen samen activiteiten in Indonesië te ontplooien. ,,Tijdens het biedingsproces op Telkomsel in 1996 werd echter duidelijk dat de Indonesische regering niet zou toestaan dat een internationale en een nationale partner gezamenlijk een bod zouden uitbrengen'', aldus de woordvoerder. Volgens KPN is het van begin af aan de bedoeling geweest dat op termijn ook Bakrie in PT Telkomsel zou participeren. ,,De optie die aan Bakrie is toegekend is een formele invulling van intenties die in 1993 zijn uitgesproken.''

Waarom deze intentie juist in 1998 is verwezenlijkt kon KPN vanmorgen niet zeggen. De optie die aan Bakrie is toegekend loopt tot het einde van dit jaar. Bakrie zou bij uitoefening ervan voor de aandelen de prijs betalen die KPN er in 1996 voor heeft betaald plus een vergoeding voor vermogenskosten.

Na een uitzending van het KRO-televisieprogramma Netwerk erkende KPN eind maart dat het ten tijde van de verwerving van zijn belang in Telkomsel een vriend van de familie Suharto (S. Djody) heeft geholpen met het verkrijgen van een lening waarmee een aandelenpakket van vijf procent in Telkomsel kon worden gefinancierd. KPN ontkent dat het zich met een garantstelling (aan ING) voor het bedrijf Setdco van Djody aan omkoping zou hebben bezondigd. Volgens KPN betreft het een normale zakelijke transactie. Het bedrijf heeft een bodemprocedure aangespannen waarin het van de KRO schadevergoeding eist. Behalve van omkoping bij de verwerving van het belang in SP Telkomsel werd KPN in het KRO-programma ook beschuldigd van omkoping bij de verwerving van een belang van 30 procent in Bakrie Electronics, een dochter van Bakrie & Brothers. De eerste zitting van de rechtszaak is op 12 mei in Amsterdam.

In antwoord op Kamervragen zegt staatssecretaris M. de Vries (Telecommunicatie) geen aanleiding te zien voor nader onderzoek. KPN heeft de staatsecretaris uitleg gegeven over de garantie voor Setdco aan ING. De bank heeft Setdco's aandelen Telkomsel in onderpand, en mag die voor een vast bedrag aan KPN verkopen. Van belang is dat KPN de aandelen Telkomsel indien gewenst ook kan opeisen.

    • Michiel van Nieuwstadt